Απογοήτευση στους ανθρώπους του αθλητισμού

> Άλλα σπορ

Η απόφαση των αρμόδιων υπουργών και ειδικών, να μην επιτρέψουν για ακόμη μια φορά στα ερασιτεχνικά αθλήματα να ξεκινήσουν προπονήσεις και να συνεχίσουν τα πρωταθλήματα τους, έχει φέρει την απογοήτευση σε πολλούς προπονητές και αθλητές.

Ειδικότερα εδώ στις Κυκλάδες που έχει ελάχιστα κρούσματα σε σχέση με τις μεγάλες πόλεις. Η κυβέρνηση δείχνει να βάζει σε προτεραιότητα τα αθλήματα που έχουν τηλεοπτική κάλυψη και συμμετοχή σε διεθνείς διοργανώσεις. Έτσι λοιπόν, συνεχίζει να έχει στο «περίμενε» τον ερασιτεχνικό κόσμο, παρότι τους προηγούμενους μήνες, όσο ήταν «ανοικτός», δε δημιούργησε προβλήματα στη δημοσία υγεία. Ωστόσο, απ’ ότι φαίνεται η κυβέρνηση ενοχλείται περισσότερο από την εικόνα ενός αθλητή, οποιασδήποτε ηλικίας, στο γήπεδο, παρά με τις εικόνες συνωστισμού στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Το χειρότερο πρόβλημα των μέτρων που παίρνει η κυβέρνηση για τον ερασιτεχνικό αθλητισμό εντοπίζεται στα μικρά παιδιά, όπου αυτή την περίοδο δεν μπορούν να προπονηθούν στο αγαπημένο τους άθλημα. Στην εποχή του «lock down» και κυρίως του δεύτερου, είναι κλεισμένα στο σπίτι τους, «κολλημένα» όλη την ημέρα μπροστά από μια οθόνη υπολογιστή και στο ιντερνέτ, απέχοντας  απ’ οποιαδήποτε  δραστηριότητα, αθλητική ή κοινωνική. Με πιθανό αντίκτυπο όπως είπε και ο κ. Λάμπρου στη δήλωση του «[...]είναι μεγάλο ζήτημα πόσα παιδιά θα γυρίσουν στις ομάδες τους, μετά τη λήξη «lock down».

Η «Φ.τ.Π» ζήτησε τη γνώμη, ανθρώπων που ασχολούνται με τον ερασιτεχνικό αθλητισμό στην Πάρο και μίλησαν για τις λάθος αποφάσεις που παίρνει το κράτος.

Μανώλης Σιφναίος (Πρόεδρος ΑΜΕΣ Νηρέας)

«Είναι τραγικό σ’ ένα τόπο που δεν έχει κρούσματα, να μην επιτρέπετε έστω με μικρό αριθμό ατόμων οι προπονήσεις και αυτό ισχύει για όλα τα τμήματα. Δεν είναι αυτοσκοπός να ξεκινήσουν τα πρωταθλήματα. Αν δε γίνεται να διεξαχθούν οι αγώνες είναι κατανοητό. Αυτό που ζητάμε, κυρίως για τα παιδιά, είναι να τους επιτραπεί τουλάχιστον η προπόνηση. Παλιότερα κάναμε σεμινάρια για το πως θα βρούμε τρόπους να μην είναι όλη την ημέρα στο ιντερνέτ και κλεισμένα στο σπίτι, ώστε να τα κάνουμε να αποκτήσουν δραστηριότητες όπως ο αθλητισμός, τώρα πρέπει να τα κρατάμε πάλι μέσα.

Όσον αφορά τις μεγάλες ηλικιακά κατηγορίες, για εμένα είναι αδύνατο να γίνουν και να ολοκληρωθούν τα πρωταθλήματα. Είναι ερασιτέχνες θα προκύπτουν κάθε φορά προβλήματα τραυματισμών. Επίσης, θα ξεκινήσει η τουριστική περίοδος. Θα περιμένει ο παίκτης να δουλέψει μετά από τους τόσους μήνες και θα του πούμε να έρθει να παίξει στη Νάξο; Είναι αδύνατο.

Ακόμα, είναι εύκολο και να κολλήσουμε τον ιό χωρίς ελέγχους. Για παράδειγμα μπορεί να πάμε στη Σύρο για ένα αγώνα βόλεϊ. Να έχει κρούσματα η ομάδα, να κολλήσουμε εμείς, στη συνέχεια να παίξουμε με τον ΑΟΠ και να το μεταδώσουμε σε αυτούς. Έτσι ακριβώς έγινε στην Α1 βόλεϊ, -αρχή γενομένης- από τον αγώνα του Φοίνικα Σύρου στη Βέροια. Οπότε ας ανοίξουμε πρωτίστως όπως στο πρώτο «lock down», δηλαδή, με προπονήσεις μέρα παρά μέρα  και με γκρουπ 9 ατόμων. Είναι πολύ σημαντικό για όλους να βγουν από το σπίτι και να αθληθούν, κυρίως όμως για τα παιδιά».

Βαγγέλης Μουρογιάννης (Προπονητής του μπάσκετ του Μαρπησαϊκού)

«Ο αθλητισμός και ιδιαίτερα ο ερασιτεχνικός αθλητισμός είναι η ραχοκοκαλιά της αθλητικής βιομηχανίας αγγίζοντας ολόκληρο τον ιστό της κοινωνίας. Μέσα του εμπεριέχει τη δύναμη το πάθος, τη δράση, τη χαρά και το παιχνίδι. Χωρίς αυτόν λοιπόν τα πάντα είναι «νεκρά». Θεωρώ πως ο οργανωμένος ερασιτεχνικός αθλητισμός δεν αποτελεί κίνδυνο για τη δημόσια υγεία όπως αποδείχθηκε στο προηγούμενο διάστημα.

Οι σύλλογοι παίρνοντας τα απαραίτητα  υγειονομικά μέτρα ήταν και θα είναι οι θεματοφύλακες της δημόσιας υγείας. Η επιστροφή στους αγωνιστικούς χώρους είναι επιβεβλημένη και πρέπει να γίνει άμεσα, αρκεί να γίνει κάτω από τις κατάλληλες προϋποθέσεις αλλά και την αρωγή της πολιτείας. Παρακαλούμε λοιπόν την κυβέρνηση να επανεξετάσει το θέμα και να δώσει το «πράσινο φως» για αγωνιστική δραστηριότητα σε χιλιάδες αθλητές που έχουν εγκλωβιστεί μακριά από την αθλητική καθημερινότητα τους. Οι στιγμές που βιώνουμε είναι κρίσιμες και πρέπει όλοι να βγούμε αλώβητοι από αυτό με μεγάλη πάντα προσοχή!».

Αντώνης Λάμπρου (Πρόεδρος Α.Ο. Πάρου)

ATHLHTISMOS_2.JPG

«Δυστυχώς για εμένα η κυβέρνηση πήρε πάλι μια τραγική απόφαση κυρίως για την νεολαία της Ελλάδος, αλλά ιδιαίτερα για τις Κυκλάδες, που θεωρούμαστε από τις πιο «καθαρές» περιοχές, καθώς τα κρούσματα είναι ελάχιστα. Πλέον η μόνη ασχολία των νέων είναι το ιντερνέτ. Έχουν μιλήσει ειδικοί για τις επιπτώσεις που θα υπάρχουν στην ψυχική υγεία των παιδιών. Προσωπικά πιστεύω ότι  πρέπει να αναθεωρήσει η κυβέρνηση και να επιτρέψει τις προπονήσεις. Είναι μεγάλο θέμα διότι πολλά παιδιά έχουν ξεχάσει τι είναι αθλητισμός στην εποχή του «lock down» και είναι μεγάλο ζήτημα πόσα από αυτά θα επιστρέψουν στις ομάδες τους μετά τη λήξη του. Ο αθλητισμός εκτός από υγεία σωματική είναι και ψυχική.

Όσον αφορά τα μέτρα που πρέπει να πάρουν για τον ερασιτεχνικό αθλητισμό έτσι ώστε να επανεκκινήσουν τα πρωταθλήματα, θεωρώ, το κόστος που θα επωμιστούν το κράτος και ο δήμος δεν είναι μεγάλο για να μην μπορούν να τα κάνουν στους αθλητές τεστ Covid. Εύχομαι να πάνε όλα καλά και να τελειώσει αυτό το δράμα που ζούμε μικροί και μεγάλοι».

Μαρία Κράρα (Υπεύθυνη τμημάτων βόλεϊ ΑΜΕΣ Νηρέας)

View fullsize

ATHLHTISMOS_3.JPG

«Είμαι κατά τις απόφασης, από την άποψη, ότι θα μπορούσαν να βρουν τρόπους, έτσι ώστε οι αθλητές να μην αφήσουν αυτό που θέλουν και αυτό που αγαπούν να κάνουν. Εφόσον, ξεκίνησαν κάποιες κατηγορίες και αθλήματα, έπρεπε να ξεκινήσουν και τα υπόλοιπα. Με τρόπο έτσι, ώστε, να μην υπάρχουν προβλήματα. Πιστεύω θα μπορούσαν να βρουν μια λύση για όλες τις κατηγορίες. Όλα έχουν αλλάξει πλέον και ευελπιστούμε σε κάτι καλύτερο σύντομα. Τον αθλητισμό όπως βλέπω από τα μικρά παιδιά το χρειάζονται και πρέπει να δούμε τι θα γίνει. Δεν πρέπει να μείνουν άλλο πίσω. Φέτος στην κατηγορία «mini» είχαμε πολλά παιδιά και ενώ ξεκίνησαν με πάθος για το άθλημα, έπρεπε με το «lock down» να το σταματήσουν.

Εύχομαι να τελειώσει όλο αυτό σύντομα τόσο για τον αθλητισμό, όσο και για τη ζωή μας. Όλοι φοβάστε. Αλλά όλοι θα προσπαθούσαμε για το καλύτερο ώστε να μην υπάρξει κάποιο πρόβλημα».

Λεωνίδας Σμυρνής (Προπονητής Α.Ε Πάρου)

«Είναι αποφάσεις σε πλήρη σύγχυση. Άλλα λέει ο ένας και άλλα ο άλλος, παίρνουν αποφάσεις που δεν γνωρίζουν ούτε οι υπουργοί, οι οποίοι το παραδέχτηκαν και δημόσια. Θεωρώ την απόφαση καταδίκη για τον ερασιτεχνικό αθλητισμό σε όλα τα επίπεδα. Ένα μεγάλο πρόβλημα δημιουργείται και για τις ακαδημίες, όπου δεν αφήνουν τα παιδιά να αθληθούν και μένουν στο σπίτι μπροστά από ένα υπολογιστή χωρίς καμία άλλη δραστηριότητα.

Πρέπει να αντιδράσουμε και εμείς για αυτό το πρόβλημα. Δε γίνετε να συνεχιστεί. Κάθε εβδομάδα μας λένε, κάντε υπομονή 10 ήμερες και μετά άλλες τόσες. Ας ελπίσουμε αυτοί που μας κυβερνάνε να καταλάβουν τι έγκλημα πάνε να κάνουνε γιατί περί αυτού πρόκειται και είμαι αρκετά επιεικής με την λέξη που χρησιμοποιώ.

Είμαι πλήρως απογοητευμένος με τις εξελίξεις αυτές. Ευχή μου είναι να γυρίσω να δω τους παίκτες μου, τους φίλους μου, τους παράγοντες, για να συνεχίσουμε αυτό το ωραίο που ξεκινήσαμε.

Νίκος Γιουρτζίδης (Ποδοσφαιριστής Α.Ε. Πάρου)

«Είναι κάτι πρωτόγνωρο αυτό που ζούμε. Δε συμφωνώ με την απόφαση που βγήκε. Εφόσον παίζουν κάποιοι, να παίξουν όλοι. Βλέπουμε ότι σε όλους τους κλειστούς χώρους υπάρχει συνωστισμός και δεν ενοχλεί αυτό τους ειδικούς. Αλλά τους ενοχλεί και δεν επιτρέπουν την άθληση σε ανοιχτούς χώρους όπου εμείς είμαστε πιο αραιά από τα λεωφορεία στην Αθήνα που γίνετε ο κακός χαμός.

Πέρυσι αυτή η κατάσταση δε μας επηρέασε ιδιαίτερα, φέτος όμως έχουμε παίξει 2 μήνες και μετά μας έκλεισαν, ενώ εδώ στην Πάρο δεν είχαμε κρούσματα. Θεωρώ πρέπει να πάρουν μέτρα και να γίνονται αυστηρότεροι έλεγχοι, στα καράβια και στα αεροπλάνα, αλλά να κάνουν και σε εμάς πριν από τα παιχνίδια. Δεν είναι κάτι το ακατόρθωτο πιστεύω. Αν δε θέλουν να γίνουν οι αγώνες, ας μας αφήσουν τουλάχιστον να προπονηθούμε και δεν αναφέρομαι μόνο στο ποδόσφαιρο αλλά και στα υπόλοιπα αθλήματα.

Επιπρόσθετα, είναι κρίμα γιατί φέτος έγινε η μια ομάδα, είχαμε υψηλές βλέψεις και το «lockdown» μας έχει στερήσει τη φετινή προσπάθεια. Τέλος, είναι σημαντικό να ξεκινήσουν έστω οι προπονήσεις, έτσι ώστε τα μικρά παιδιά που είναι σε μια «τρυφερή» ηλικία και διαμορφώνεται ο χαρακτήρας τους, να μην μένουν όλη την ημέρα μπροστά από έναν υπολογιστή».

Δημήτρης Κρητικός ( Ποδοσφαιριστής Α.Ε. Πάρου)

«Από την στιγμή που κλείσαμε το Νοέμβριο, όλοι λίγο - πολύ, πιστεύαμε πως δεν θα συνεχιστεί το πρωτάθλημα. Ωστόσο, με αυτή την απόφαση περισσότερο αδικημένοι είναι οι νεαροί αθλητές, οι οποίοι δεν μπορούν να εξελιχθούν αγωνιστικά, αλλά κυρίως κοινωνικά καθώς είναι κλεισμένοι στο σπίτι χωρίς να βλέπουν φίλους και συναθλητές.

Το πρωτάθλημα θεωρώ όπως έχουν έρθει τα πράγματα και να ξεκινήσει δεν πρόκειται να ολοκληρωθεί, διότι δεν βγαίνουν οι ημέρες. Οι Κυκλάδες είναι τουριστικά νησιά, κανείς δε θα αφήσει τις δουλειές του για να παίξει στις ομάδες και να ταξιδέψει σε άλλα νησιά, είτε μιλάμε για ποδόσφαιρο, είτε για μπάσκετ, είτε για βόλεϊ και άλλα αθλήματα».

Στρατής Κρητικός (Ποδοσφαιριστής ΑΕ Πάρου)

«Ένα κακό που δε θα φανεί τώρα, αλλά τα επόμενα χρόνια, είναι ότι ο αθλητισμός θα στερηθεί ταλέντα. Με την πανδημία, πολλοί νεαροί αθλητές στερούνται τις αθλητικές δραστηριότητές τους και δε «δουλεύονται» όπως πρέπει από τους προπονητές. Αυτό λοιπόν σε συνδυασμό με τον εγκλεισμό τους στα σπίτια, θα έχει ως αποτέλεσμα στο μέλλον να μην έχουμε ταλέντα για να πάνε ψηλότερα τον ελληνικό αθλητισμό».

Γιώργος Κοντός

Η Φωνή της Πάρου χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. 
Με τη χρήση αυτού του ιστοτόπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.