Ο Π. Ιορδάνης για τον κλασικό αθλητισμό στην Πάρο

> Άλλα σπορ

Ο Αθλητικός Όμιλος Πάρου είναι μία πραγματική κυψέλη αθλητισμού στο νησί μας και εκτός όλων των άλλων καλλιεργεί και τον τμήμα στίβου.

Για ό,τι έχει πετύχει ο ΑΟΠ έως τώρα, αλλά και τις δυσκολίες που υπάρχουν μίλησε στη «Φωνή της Πάρου». Ο έφορος κλασικού αθλητισμού στην ομάδα, Παναγιώτης Ιορδάνης.

Πότε ξεκίνησε ο Α.Ο. Πάρου τη δραστηριότητά του με το τμήμα στίβου;

Π.Ι.: «Το τμήμα στίβου ξεκίνησε δειλά-δειλά τον Νοέμβριο του 2014, με τη βοήθεια της ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ Κυκλάδων, που διοργάνωσε αναπτυξιακούς αγώνες στίβου στο νησί μας. Τότε δημιουργήθηκε το πρώτο τμήμα 10-15 παιδιών από σχολεία της Πάρου και στη συνέχεια, τον Μάρτιο του 2015, το τμήμα στίβου εντάχθηκε στα μητρώα του ΣΕΓΑΣ».

Πόσα παιδιά έχουν περάσει από τον στίβο, πόσα δραστηριοποιούνται αυτή τη χρονική στιγμή στον σύλλογο και πόσους προπονητές διαθέτει ο Όμιλος;

Π.Ι.: «Από το τμήμα στίβου του συλλόγου μας έχουν περάσει όλα αυτά τα χρόνια εκατοντάδες παιδιά και είναι αξιοσημείωτο ότι από την πρώτη χρονιά είχαμε διακρίσεις σε διασυλλογικά πρωταθλήματα και στη συνέχεια σε Αιγαιοπελαγίτικους αγώνες και πανελλήνια πρωταθλήματα, με 4η και 5η θέση!

Αυτή τη στιγμή σε όλα τα τμήματα μας, Μίνι, Κ12 (κάτω των 12 ετών), Κ14, Κ16, Κ18 τα παιδιά είναι γύρω στα 100 και αυξάνονται κάθε χρόνο με γεωμετρική πρόοδο. Θα ήταν ακόμα περισσότερα αν δεν είχε προκύψει το πρόβλημα με την πανδημία που μας ταλαιπώρησε τα τελευταία 2 χρόνια με την αναστολή λειτουργίας όλων των αθλητικών ερασιτεχνικών σωματείων για αρκετούς μήνες. Είμαστε στην ευχάριστη θέση να διαθέτουμε δύο ειδικευμένους προπονητές στον κλασικό αθλητισμό. Την Μαρία Τσουκνίδα, απόφοιτο ΤΕΦΑΑ, με ειδικότητα στίβου, η οποία υπήρξε και η ίδια αθλήτρια και πανελληνιονίκης. Ήταν η οραματίστρια και στυλοβάτης όλα αυτά τα χρόνια στο να εκτοξευθεί ο στίβος στο νησί και να φτάσει στο σημείο που βρίσκεται σήμερα. Ο Προκόπης Μπαρμπαρήγος υπήρξε και αυτός αθλητής υψηλού επιπέδου, και σήμερα είναι προπονητής στίβου Α’ κατηγορίας με πολλές σπουδές και διακρίσεις στο ενεργητικό του (πρωτάθλημα Αγγλίας ως προπονητής του University of Birmingham, μέλος για την εργομετρική αξιολόγηση αθλητών Εθνικών ομάδων στο Κέντρο Υψηλού Αθλητισμού “Sports Excellence”)».

Στο πρόσφατο διασυλλογικό πρωτάθλημα που συμμετείχε ο ΑΟ Πάρου, οι μικροί αθλητές επέστρεψαν με αρκετά μετάλλια. Μετά από περίπου 1,5 χρόνο χωρίς αγώνες, πώς φάνηκε στα παιδιά η επιστροφή τους στην αγωνιστική δράση;

Π.Ι.: «Η απουσία μας από την αγωνιστική δράση δεν είναι 1,5 χρόνος, καθώς οι αθλητές μας και οι αθλήτριες μας πήραν μέρος τέλος Ιουνίου του 2020 στο Διασυλλογικό Πρωτάθλημα Κυκλάδων Κ18 Ανδρών-Γυναικών επιστρέφοντας με 16 μετάλλια και ατομικά ρεκόρ, καθώς και πρόκριση σε 2 τελικούς πανελληνίου πρωταθλήματος στην Κ18 και στην Κ20 το καλοκαίρι του 2020. Επίσης. τον Οκτώβριο του 2020 για 6η συνεχόμενη χρονιά πήραμε μέρος στα «Δήλεια» όπου οι αθλητές και οι αθλήτριες μας κατέκτησαν 9 χρυσά, 6 ασημένια, και 7 χάλκινα μετάλλια. Τον Μάιο που μας πέρασε επιστρέψαμε με ενθουσιασμό στις προπονήσεις και έπειτα στην αγωνιστική δράση στις 12 Ιουνίου με τη συμμετοχή στο Διασυλλογικό Πρωτάθλημα Κ16, με εξαιρετικές εμφανίσεις των αθλητών μας, που περίμεναν με λαχτάρα να βρεθούν ξανά σε αγώνες. Να τονίσουμε εδώ για όλους όσοι δεν γνωρίζουν. ότι εκτός από τα 7 μετάλλια δύο αθλήτριες μας εξασφάλισαν την συμμετοχή τους στους τελικούς του Πανελληνίου Πρωταθλήματος Κ16.

Η πανδημία

Ως έφορος του στίβου, πόσο έχει επηρεάσει η πανδημία το συγκεκριμένο τμήμα και σε ποιους τομείς;

Π.Ι.: «Όπως ανέφερα και προηγουμένως το μεγαλύτερο πρόβλημα ήταν η αναστολή λειτουργίας των αθλητικών ερασιτεχνικών σωματείων. Όταν δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν αγώνες και έχουν απαγορευτεί στην ουσία οι προπονήσεις τότε δημιουργείται αυτομάτως σοβαρό πρόβλημα στη σωστή προετοιμασία και εξέλιξη των αθλητών αλλά και στο κομμάτι που έχει να κάνει με την ψυχολογία τους. Φέτος, ευελπιστούμε να είναι μια χρονιά με λιγότερες δυσκολίες».

Τα προβλήματα

Σχετικά με τις εγκαταστάσεις στην Παροικιά, είναι αρκετές, έτσι ώστε να δουλέψουν καλύτερα οι νεαροί αθλητές και να βελτιωθούν ακόμα περισσότερο.

Π.Ι.: «Οι εγκαταστάσεις του στίβου είναι σε κακή κατάσταση για ένα νησί όπως η Πάρος, με τη δυναμική που έχει τα τελευταία χρόνια. Το ταρτάν είναι σχεδόν κατεστραμμένο και κακής ποιότητας και σε πολλά σημεία έχει σκιστεί».

Σχετικά πρόσφατα, έγινε αντικατάσταση του πλαστικού χλοοτάπητα του γηπέδου. Στο κουλουάρ, τα τελευταία 17 χρόνια, έχει γίνει κάποια ανανέωση; Αντιμετωπίζει άλλα προβλήματα σε υλικό το τμήμα στίβου;

Π.Ι.: «Δυστυχώς δεν έχει γίνει καμία ανανέωση ή βελτίωση. Το μόνο που έγινε πριν από 5 χρόνια -μετά από αίτημα του τμήματος στίβου- ήταν να περαστεί ξανά η διαγράμμιση των κουλουάρ από την τεχνική υπηρεσία του δήμου. Χρειάζεται οπωσδήποτε εμπλουτισμός του ταρτάν και ειδική μελέτη για να γίνουν ομαλές οι στροφές. Το στάδιο διαθέτει ένα μικρό σχολικό προπονητικό στρώμα ύψους για το οποίο μερίμνησε το τμήμα στίβου με έξοδά του να το συντηρήσει, για να μην καταστραφεί ολοσχερώς. Σε καμία όμως περίπτωση δεν επαρκεί για προπόνηση υψηλού επιπέδου.

Υπάρχει κάποια προοπτική να αναβαθμιστεί το κουλουάρ σε τουλάχιστον έξι σειρές ώστε να φιλοξενήσει κάποια μεγαλύτερη διοργάνωση και να μπορέσουν να δουν οι παριανοί γονείς τις δυνατότητες των παιδιών τους;

Π.Ι.: «Έχουν γίνει συζητήσεις και έχουμε αναφέρει το πρόβλημα αλλά προς το παρόν, απ’ όσο γνωρίζουμε, δεν υπάρχει προοπτική για αναβάθμιση του ταρτάν και των κουλουάρ (διαδρομών). Θα πρέπει να γίνει τεχνική μελέτη γιατί οι στροφές είναι κλειστές για μια μεγάλη διοργάνωση. Με την παρούσα κατάσταση μπορεί μόνο να φιλοξενήσει Αναπτυξιακούς Αγώνες και αγώνες Κ14 και μάλιστα με πολλές δυσκολίες και περιορισμούς, καθώς από την Κ16 και πάνω υπάρχει η πρόκριση για πανελλήνια πρωταθλήματα μέσω επιδόσεων που αποτελούν όρια πρόκρισης. Απαιτούνται περισσότεροι διάδρομοι, σωστές στροφές, μεγάλο στρώμα και βαλβίδες στο μήκος και το τριπλούν. Για ακόμα μεγαλύτερους αγώνες μιλάμε πια για ένα νέο στάδιο που να πληροί τις τεχνικές προδιαγραφές του στίβου».

Δρομικό κίνημα

Υπάρχουν ερασιτέχνες δρομείς στην Πάρο; Γνωρίζετε ποια είναι η δράση τους;

Π.Ι.: «Υπάρχουν ερασιτέχνες δρομείς στην Πάρο με τους περισσότερους να έχουν ενεργή δράση, και θα ήθελα να αναφέρω δύο ονόματα που είναι παράδειγμα για εμάς τους νεότερους. Του Τάκη Αποστολόπουλου και του Ανδρέα Ραγκούση. Είναι πάντα δίπλα μας και στηρίζουν την προσπάθεια μας, αλλά είναι και οι άνθρωποι που βγαίνουν μπροστά και ηγούνται των προσπαθειών σε κάθε δρομικό γεγονός που λαμβάνει χώρο στο νησί μας, όπως στους δύο υπερμαραθωνίους που έχουν διεξαχθεί με απόλυτη επιτυχία το 2017 και το 2019. Όπως να σας θυμίσω ότι αθλητές του Α.Ο. Πάρου ήταν ενεργοί και στήριζαν με μεγάλη συμμετοχή τους τοπικούς αγώνες υγείας. Το τμήμα στίβου συνυπάρχει αρμονικά και σε κλίμα αλληλοσεβασμού όλα αυτά τα χρόνια με τους δρομείς και το κοινό, παράλληλα με τις δικές μας προπονήσεις».

Έχει βοηθήσει ο ΑΟΠ να εξελιχθεί το δρομικό κίνημα στο νησί;

Π.Ι.: «Θεωρώ πως σε μεγάλο βαθμό έχει βοηθήσει. Είναι διαφορετικό να βλέπεις ένα άδειο στάδιο και διαφορετικό ένα γεμάτο και αυτό από μόνο του είναι κίνητρο για όλους μας. Έπειτα από αιτήματα ετών τον Οκτώβριο του 2019 δημιουργήσαμε τμήμα ενηλίκων ώστε να προπονούνται υπό την καθοδήγηση εξειδικευμένων προπονητών. Κάποιοι εξ αυτών είναι ερασιτέχνες δρομείς και κάποιοι άλλοι ξεκίνησαν να γυμνάζονται κοντά μας, και από κοινού αποφασίσαμε να λάβουν μέρος σε αγώνες σημειώνοντας διακρίσεις.

Στόχοι για το μέλλον;

Π.Ι.: «Στόχος μας είναι να γυμνάζονται κοντά μας τα παιδιά που είτε επιθυμούν να ασχοληθούν με τον κλασικό αθλητισμό, είτε να ασκηθούν ολόπλευρα. Στόχος της Ακαδημίας μας είναι ο υγιής αθλητισμός και τα παιδιά να αντλούν χαρά και εμπειρίες μέσα από αυτό που κάνουν. Δίνουμε τη δυνατότητα σε όσα παιδιά επιθυμούν να εξελιχθούν και να διακριθούν σε εθνικό επίπεδο, και ακόμα ψηλότερα στα αγωνίσματα του στίβου».

Η Φωνή της Πάρου χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. 
Με τη χρήση αυτού του ιστοτόπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.