Η Google Earth δείχνει πως έχει αλλάξει η Γη τα τελευταία 37 χρόνια (video)

Τεχνολογία - Επιστήμη

Οι χρήστες του Google Earth μπορούν πλέον να δουν το εντυπωσιακό αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες.

Το τελευταίο χαρακτηριστικό της Google, Timelapse, είναι ένα τεχνολογικό επίτευγμα που παρέχει οπτικά στοιχεία για το πώς έχει αλλάξει η Γη λόγω της κλιματικής αλλαγής και της ανθρώπινης συμπεριφοράς.

Η πρωτοποριακή λειτουργία του

Το εργαλείο παίρνει τις στατικές εικόνες της πλατφόρμας και τις μετατρέπει σε μια δυναμική εμπειρία 4D, επιτρέποντας στους χρήστες να κάνουν κλικ σε χρονικές λήψεις που επισημαίνουν το λιώσιμο των πάγων, τους υποχωρούντες παγετώνες, την τεράστια αστική ανάπτυξη και τον αντίκτυπο των πυρκαγιών στη γεωργία.

Το Timelapse συγκεντρώνει 24 εκατομμύρια δορυφορικές φωτογραφίες που τραβήχτηκαν από το 1984 έως το 2020, μια προσπάθεια που είπε η Google (GOOG) ότι χρειάστηκε δύο εκατομμύρια ώρες επεξεργασίας σε χιλιάδες μηχανήματα στο Google Cloud.

Για το έργο, η εταιρεία συνεργάστηκε με τη NASA, το πρόγραμμα Landsat της Γεωλογικής Έρευνας των Ηνωμένων Πολιτειών – το μεγαλύτερο πρόγραμμα παρακολούθησης της Γης στον κόσμο – το πρόγραμμα Copernicus της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τους δορυφόρους Sentinel και το εργαστήριο CREATE του Πανεπιστημίου Carnegie Mellon, το οποίο βοήθησε στην ανάπτυξη της τεχνολογίας πίσω Χρονοδιάγραμμα.

Σύμφωνα με το edition.cnn.com, για να εξερευνήσουν το Timelapse στο Google Earth, οι χρήστες μπορούν να πληκτρολογήσουν οποιαδήποτε τοποθεσία στη γραμμή αναζήτησης για να τη δουν σε κίνηση, είτε πρόκειται για ορόσημο, είτε για τη γειτονιά στην οποία μεγάλωσαν.

Η Google είπε ότι αφαίρεσε στοιχεία όπως σύννεφα και σκιές από τις εικόνες και υπολόγισε ένα εικονοστοιχείο για κάθε τοποθεσία στη Γη για κάθε χρόνο από το 1984, μέχρι τελικώς να τα συνδέει μαζί σε ένα βίντεο timelapse.

Για παράδειγμα, είναι πιθανό να δείτε την ακτή του Cape Cod να μετατοπίζεται αργά προς τα νότια, την ανάπτυξη της γεωργίας στη μέση μιας ερήμου στο Al Jowf της Σαουδικής Αραβίας και την ανάπτυξη της παραλίας Songdo, μιας τεχνητής παραλίας στο Busan της Νότιας Κορέας.

«Τα οπτικά στοιχεία μπορούν να τεθούν στο επίκεντρο της συζήτησης με τέτοιο τρόπο ώστε οι λέξεις να μην μπορούν και να επικοινωνούν περίπλοκα ζητήματα σε όλους», δήλωσε η Ρεμπέκα Μουρ, διευθύντρια του Google Earth, σε δημοσίευση στο blog της Πέμπτης.

ΠΗΓΗ: in.gr

Η Φωνή της Πάρου χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. 
Με τη χρήση αυτού του ιστοτόπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.