Νέα μελέτη για το πως καταστράφηκαν τα «βιβλικά» Σόδομα και Γόμορα

Τεχνολογία - Επιστήμη

Μια από τις πιο γνωστές βιβλικές καταστροφές ήταν αυτή που αφορούσε στα Σόδομα και στα Γόμορρα, αλλά μια νέα έρευνα, η οποία δημοσιοποιήθηκε τη Δευτέρα (20/09), ρίχνει περισσότερο φως.

 Ωστόσο, μια σχετική μελέτη που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα (20/09) στο nature.com, δεν κάνει λόγο φυσικά για μια... θεϊκή τιμωρία, αλλά για έναν αστεροειδή.

Με άλλα λόγια, αυτό που συνέβη εκείνη την ημέρα πριν από περίπου 3.600 χρόνια στην κοιλάδα του Ιορδάνη, ήταν ένα παρόμοιο γεγονός με αυτό στη Σιβηρία το 1908, δηλαδή επρόκειτο για έναν αστεροειδή ή κομήτη.

Το αποτέλεσμα του αστεροειδούς ήταν στην πραγματικότητα ό,τι αναφέρεται και στη Βίβλο: Μια ισχυρή έκρηξη με ισχυρό ωστικό κύμα και θερμότητα που κατέστρεψε αυτές τις πόλεις.

Όχι μόνο αυτό αλλά όσον αφορά στη Νεκρά Θάλασσα, το κύμα ενέργειας έριξε την υψηλή συγκέντρωση αλατιού σε όλη την περιοχή, δίνοντας επίσης νόημα στην αφήγηση για το τι συνέβη στη γυναίκα του Λωτ.

Αυτή η υπόθεση δεν είναι αποτέλεσμα απλών εικασιών από την πλευρά των ερευνητών, αλλά εξακριβωμένων ευρημάτων που έχουν γίνει στην πόλη Ταλ Ελ Χαμάμ, αλλά και σε άλλους οικισμούς στην κοιλάδα του Ιορδάνη, όπου κάποτε βρίσκονταν τα Σόδομα και τα Γόμορρα της Βίβλου.

Η πόλη Ταλ Ελ Χαμάμ, γύρω στο 1650 π.Χ., ήταν ένας από τους πιο ακμαίους και πολλά υποσχόμενους οικισμούς της Εποχής του Χαλκού στην περιοχή.

Επίσης, η πόλη Ταλ Ελ Χαμάμ εκείνη την εποχή ήταν 10 φορές μεγαλύτερη από την Ιερουσαλήμ και 5 φορές μεγαλύτερη από την Ιεριχώ, αλλά ο πολιτισμός της εξαφανίστηκε και ο οικισμός αναδημιουργήθηκε ύστερα από περίπου 600 χρόνια.

Πάντως, μελετώντας τα ερείπια της πόλης, οι αρχαιολόγοι βρήκαν ένα κενό ενάμισι μέτρου στα ιζήματα όπου βρέθηκαν εξαιρετικά ασυνήθιστα υλικά.

Εκτός από τα κανονικά συντρίμμια που αποδίδονται σε πολέμους, σεισμούς ή πυρκαγιές, έχουν εντοπιστεί θραύσματα υαλοποιημένων αγγείων, χαλαζίας και άλλα υλικά, τα οποία δείχνουν σαφώς ότι ένα ασυνήθιστο γεγονός παρήγαγε θερμοκρασίες τήξης συμβατές μόνο με αυτές ενός κοσμικού γεγονότος.

Ο Τζέιμς Κένετ, ομότιμος καθηγητής Επιστημών της Γης στο Πανεπιστήμιο της Σάντα Μπάρμπαρα, ο οποίος συμμετείχε στη μελέτη με την ερευνητική του ομάδα, ανέφερε: «Βρήκαμε στοιχεία για θερμοκρασίες πάνω από 2.000 βαθμούς Κελσίου. Υπάρχουν ενδείξεις για μια μεγάλη κοσμική έκρηξη κοντά σε αυτή την πόλη που ονομάζεται Ταλ Ελ Χαμάμ».

Σύμφωνα με τους ερευνητές, το προαναφερθέν φαινόμενο θα μπορούσε να εξηγήσει όχι μόνο τη βιβλική αφήγηση, η οποία μπορεί να έχει καταγράψει παλαιότερες προφορικές μαρτυρίες αυτόπτων μαρτύρων, αλλά και το λεγόμενο «χάσμα της ύστερης Εποχής του Χαλκού».

Με άλλα λόγια, στην Κοιλάδα του Ιορδάνη, εκείνη την εποχή, οι οικισμοί εγκαταλείφθηκαν ξαφνικά και ο πληθυσμός μειώθηκε από δεκάδες χιλιάδες εποίκους σε μερικές εκατοντάδες νομάδες μέσα σε λίγα χρόνια και παρέμεινε έτσι για αιώνες.

ΠΗΓΗ: sputniknews.gr

Η Φωνή της Πάρου χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. 
Με τη χρήση αυτού του ιστοτόπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.