Μπάλες ηλιακού υλικού θα «χτυπήσουν» σήμερα τη Γη - Πως θα γίνουν αισθητές

Τεχνολογία - Επιστήμη

Τα υπολείμματα μιας πρακτικά «νεκρής» ηλιακής κηλίδας εξερράγησαν στις 11 Απριλίου, προκαλώντας μια μαζική εκτόξευση ενέργειας με τη μορφή ακτινοβολίας που τώρα κατευθύνεται προς τη Γη.

Η έκρηξη ήταν το προϊόν μιας νεκρής ηλιακής κηλίδας που ονομάζεται AR2987, η οποία οδήγησε σε εκτίναξη μάζας στέμματος (CME), δηλαδή «εκρηκτικές μπάλες ηλιακού υλικού».

Και τα δύο φαινόμενα μπορούν να οδηγήσουν σε πιο έντονο βόρειο σέλας στην ανώτερη ατμόσφαιρα της Γης.

Πιθανότατα, το υλικό από τη στεφανιαία μαζική εκτίναξη θα χτυπήσει τη Γη σήμερα, 14 Απριλίου.

Οι ηλιακές κηλίδες είναι σκοτεινές περιοχές στην επιφάνεια του Ήλιου. Αυτά προκαλούνται από την έντονη μαγνητική ροή μέσα στο άστρο μας. Ταυτόχρονα, οι ηλιακές κηλίδες είναι παροδικές και μπορεί να διαρκέσουν από λίγες ώρες έως και μερικούς μήνες.

Οι εκρήξεις κατηγορίας C είναι αρκετά συχνές και σπάνια επηρεάζουν απευθείας τη Γη. Μερικές φορές, όπως και με την έκρηξη της 11ης Απριλίου, οι ηλιακές εκλάμψεις μπορούν να προκαλέσουν εκτοξεύσεις μάζας στεμμάτων, δηλαδή τεράστιες εκρήξεις πλάσματος και μαγνητικών πεδίων από τον Ήλιο.

Μπορούν να ταξιδέψουν στο διάστημα με ταχύτητες εκατομμυρίων χιλιομέτρων την ώρα.

Η στεφανιαία εκτίναξη μάζας της 11ης Απριλίου θα μπορούσε να προκαλέσει μια μικρή γεωμαγνητική καταιγίδα στις 14 Απριλίου, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να συμβούν μικρές επιπτώσεις στις δορυφορικές λειτουργίες και ασθενείς διακυμάνσεις στο ηλεκτρικό δίκτυο. Τα σέλας μπορεί επίσης να είναι ορατά σε χαμηλότερα γεωγραφικά πλάτη από το κανονικό.

 

Kατανόηση του φαινομένου

Οι ηλιακές κηλίδες είναι προσωρινά φαινόμενα, συνήθως θεωρούνται ως πιο σκοτεινά σημεία στην επιφάνεια του Ήλιου επειδή είναι πιο ψυχρές από τις γύρω περιοχές. Η εμφάνισή του τείνει να αυξάνεται καθώς προχωρά ο ηλιακός κύκλος. 

Αυτήν τη στιγμή βρισκόμαστε στον ανοδικό του Solar Cycle 25, ο οποίος ξεκίνησε πριν από δύο χρόνια και αναμένεται να διαρκέσει 11 χρόνια - η κορύφωσή του θα είναι το 2025.

Μια «νεκρή» ηλιακή κηλίδα αναφέρεται στη διαδικασία αποσύνθεσης του γεγονότος, η οποία μπορεί να διαρκέσει από μέρες έως μήνες. Σταδιακά, η μεταφορά του ήλιου καταλήγει να «αγκαλιάζει» αυτά τα σημεία, τα οποία μειώνονται σε μικρές μαγνητικές διαταραχές στην ηλιακή επιφάνεια, η οποία λάμπει ξανά σε όλη της την ένταση.

Ήταν σε αυτή τη διαδικασία θανάτου που εξερράγη το σημείο AR2987, δημιουργώντας μια ηλιακή έκλαμψη κατηγορίας C, η οποία επίσης δεν είναι ασυνήθιστη, προκαλώντας σπάνια επιπτώσεις στη Γη - επιπλέον, λίγοι από αυτούς βλέπουν τον πλανήτη μας.

Τέλος, μερικές φορές, όπως συνέβη τώρα με το AR2987, η ηλιακή έκλαμψη μπορεί να πυροδοτήσει μια στεφανιαία εκτίναξη μάζας, μεγάλες εκρήξεις πλάσματος που εκτοξεύονται από την επιφάνεια του Ήλιου στο διάστημα. Ευτυχώς, αυτή τη φορά η στεφανιαία εκτόξευση μάζας ήταν σχετικά ασθενής και χαμηλής ταχύτητας.

Κανονικά, το μαγνητικό πεδίο της Γης εκτρέπει αυτά τα σωματίδια υψηλής ενέργειας, αναγκάζοντάς τα να εκτρέπονται κατά μήκος των γραμμών του μαγνητικού πεδίου προς τους πόλους. Εκεί είναι που προκαλούν την ενδυνάμωση του αυστραλιανού και του βόρειου σέλας.

Ωστόσο, όταν η καταιγίδα είναι εξαιρετικά ισχυρή, κάτι που δεν θα συμβεί αυτή τη φορά, ένα μέρος των σωματιδίων ξεπερνά το μαγνητικό πεδίο της Γης, το οποίο μπορεί στη συνέχεια να προκαλέσει μεγαλύτερα προβλήματα, όπως η διακοπή των δορυφόρων και των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας.

Η Φωνή της Πάρου χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. 
Με τη χρήση αυτού του ιστοτόπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.