Ανοιξιάτικη Βροχή μετεωριτών Eta Aquarid από τον κομήτη Halley

Τεχνολογία - Επιστήμη

Μετά το «μαύρο φεγγάρι», το σπάνιο αστρονομικό φαινόμενο, με την πιο κοντινή προσέγγιση Αφροδίτης και Δία το Σάββατο 30 Απριλίου, έπεται η κορύφωση του φαινομένου με βροχή μετεωριτών Eta Aquarid στις 4 και 5 Μαΐου.

 Αυτή η πλανητική σύνοδος Αφροδίτης - Δία συμβαίνει κάθε χρόνο, αλλά φέτος οι δύο από τους φωτεινότερους πλανήτες του ηλιακού συστήματος ήρθαν πολύ πιο κοντά από το συνηθισμένο, σαν να άγγιξαν ο ένας τον άλλο. Το ίδιο θέαμα δεν θα ξανασυμβεί με αυτόν τον τρόπο μέχρι το 2039.

Το «ντους» μετεωριτών είναι ενεργό από τα τέλη Απριλίου έως τα μέσα Μαΐου και κορυφώνεται στις αρχές Μαΐου. Φέτος προβλέπεται να κορυφωθεί τις πρώτες πρωινές ώρες της 5ης Μαΐου. 

Οι Eta Aquarid είναι καλύτερα ορατοί τις ώρες πριν την αυγή και είναι πιο εύκολα ορατοί από τις περιοχές του τροπικού και του νότιου ημισφαιρίου.

Πώς να δείτε τους Eta Aquarids

Οι παρατηρητές του ουρανού μπορούν να περιμένουν την καλύτερη δυνατή παράσταση αν βγουν έξω γύρω στις 2 π.μ. ή στις 3 π.μ. και κοιτάξουν κάπως μακριά από την ακτινοβολία στον αστερισμό του Υδροχόου . Κοιτάζοντας μακριά από το σημείο που βρίσκεται στο κέντρο της βροχής εμφανίζονται μακρύτερα ίχνη μετεωριτών. Ένας τυπικός μετεωρίτης του Υδροχόου είναι μάλλον γρήγορος, κινείται με περίπου 44 μίλια (66 χιλιόμετρα) ανά δευτερόλεπτο, σύμφωνα με τη NASA.

Οι θεατές βόρεια του ισημερινού μπορούν να δουν 10-30 μετεωρίτες την ώρα κατά τη διάρκεια της κορύφωσης της βροχής. Η δραστηριότητα είναι ακόμα καλύτερη στο Νότιο Ημισφαίριο, όπου το Eta Aquarids είναι ένα από τα καλύτερα ουράνια σόου της χρονιάς. 

Η καλύτερη στιγμή για να κοιτάξετε είναι λίγο πριν την αυγή, όταν υπάρχει λιγότερο φως από το φεγγάρι για να εμποδίσει τη θέα. Οι μετεωρίτες είναι εξαιρετικά γρήγοροι και συχνά εμφανίζουν μακριά τρένα αλλά λίγες βολίδες, σύμφωνα με την Αμερικανική Εταιρεία Μετεωριτών . 

meteorites

Η Φωνή της Πάρου χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. 
Με τη χρήση αυτού του ιστοτόπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.