Γαλαξιακή καραμπόλα γεννά ένα ποτάμι άστρων (VIDEO)

Τεχνολογία - Επιστήμη

Σε απόσταση 166 εκατ. ετών φωτός από εμάς βρίσκεται το Hickson Compact Group 31 (HCG 31), μια ομάδα τεσσάρων γαλαξιών που βρίσκονται σε διαδικασία συγχώνευσης.

Η συγχώνευση δύο γαλαξιών είναι μια διαδικασία ρουτίνας στο Σύμπαν η οποία παράγει διαφόρων ειδών φαινόμενα. Η συγχώνευση τεσσάρων γαλαξιών όμως δεν είναι κάτι συνηθισμένο και όπως είναι ευνόητο τα φαινόμενα που παράγονται σε πολλές περιπτώσεις είναι εκτός από εντυπωσιακά και άγνωστα για την επιστημονική κοινότητα.

Επιστήμονες της NASA μελέτησαν και επεξεργάστηκαν εκ νέου τα δεδομένα και τις εικόνες που είχε καταγράψει το Hubble από την τετραπλή γαλαξιακή συγχώνευση. Το αποτέλεσμα είναι μια νέα εικόνα του τι συμβαίνει εκεί. Η συγχώνευση δύο γαλαξιών δημιουργεί συνθήκες μαζικής γέννησης άστρων στις περιοχές που οι δύο γαλαξίες αρχίζουν να ακουμπούν ο ένας τον άλλο.

Τι συμβαίνει όμως όταν συγχωνεύονται τέσσερις γαλαξίες και ο ένας βρίσκεται μεγαλύτερη απόσταση από τους άλλους τρεις; Όπως αποκαλύπτει η νέα μελέτη και εικόνα που δόθηκε στη δημοσιότητα αυτό που έχει συμβεί είναι η δημιουργία μιας κοσμικής λωρίδας που ενώνει τον πιο απομακρυσμένο γαλαξία με τους τους άλλους τρεις.

Στη λωρίδα αυτή που οι ερευνητές ονομάζουν «ποτάμι» γεννιούνται συνεχώς νέα άστρα.

Η Φωνή της Πάρου χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. 
Με τη χρήση αυτού του ιστοτόπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.