Γυναίκες της Πάρου, ακούστε...

Γυναίκες

Μπορεί να βρισκόμαστε στον 21ο αιώνα, τον αιώνα των επιστημονικών, τεχνολογικών εξελίξεων και ενώ θα μπορούσε η ζωή μας να βελτιωνόταν με αντίστοιχες οικονομικές και κοινωνικές παροχές ώστε να εξασφαλίζουν καλύτερη ποιότητα στη ζωή της εργαζόμενης γυναίκας, της αυτοαπασχολούμενης και των οικογενειών τους, σήμερα κάθε άλλο παρά αυτό βιώνουμε.

Στη σημερινή κοινωνία οι εργαζόμενες γυναίκες πλήττονται από σωρεία προβλημάτων. Καλούμαστε να διαχειριστούμε μια σειρά από «αρμοδιότητες», τις οποίες επωμιζόμαστε λόγω της απουσίας ή της μη επάρκειας των κοινωνικών δομών.
Ας αναλογιστούμε μόνο ποιες επιπλέον ευθύνες, άγχη και οικονομικά βάρη δημιουργούνται από τη μη ύπαρξη ολοκληρωμένου αποκλειστικά δημόσιου και δωρεάν συστήματος υγείας.
Από την ανεπάρκεια των σχολικών κτηρίων και την ελλειπή επάνδρωσή τους με προσωπικό. Την απουσία εν έτη 2020 δομής για παιδιά ειδικής αγωγής.
Ας σκεφτούμε πόσο επιβαρυμένη είναι η καθημερινότητα των μανάδων και των γιαγιάδων αλλά και συνολικά μιας οικογένειας που καλείται να βρει λύσεις για προβλήματα που δεν θα έπρεπε να υπάρχουν. Παράλληλα, τα δικαιώματά μας για σταθερό ωράριο, 8ώρο, περιόδους ανάπαυσης/ διακοπές, αντικαταστάθηκαν από την εργασιακή ανασφάλεια, τη δουλειά δίχως ωράριο, την απληρωσιά.
Όλη αυτή η κατάσταση δημιουργήθηκε την προηγούμενη δεκαετία παραμυθιάζοντάς μας οι κυβερνώντες ότι είναι «προσωρινές θυσίες για την έξοδο από μια οικονομική κρίση»! Αποτέλεσμα… να μειώνονται οι πλούσιοι και να γίνονται πλουσιότεροι και να αυξάνονται οι φτωχοί και να γίνονται φτωχότεροι!
Σήμερα, βιώνουμε μια πρωτόγνωρη κατάσταση που με όχημα την υγειονομική κρίση γίνεται προσπάθεια να συγκαλυφθούν οι πραγματικοί λόγοι για την οικονομική κρίση στην οποία ήδη βρισκόμαστε, και δυστυχώς φαίνεται να έρχεται ένας δύσκολος χειμώνας.
Η υγειονομική κρίση είναι αληθινή, ο κορονοϊός είναι αληθινός, αλλά οι συνέπειές του όπως αποδείχθηκε και σε παγκόσμιο επίπεδο είναι αποτέλεσμα όλων των αντιλαϊκών πολιτικών που εφαρμόστηκαν τις προηγούμενες δεκαετίες, οι οποίες έβλεπαν και βλέπουν την υγεία ως ένα κερδοφόρο μαγαζί. Ακόμα και σήμερα, εν μέσω της πιο δύσκολης τουριστικής περιόδου των τελευταίων ετών η Κυβέρνηση ΝΔ επιλέγει να στοχοποιεί τους αυτοαπασχολούμενους, τους μαγαζάτορες, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονά την απρόσκοπτη κερδοφορία των εφοπλιστών και των μεγαλοεπιχειρηματιών στο κλάδο της ενέργειας και των μεταφορών.
Με το ίδιο σκεπτικό η σημερινή και οι προηγούμενες κυβερνήσεις παζαρεύουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας στο Αιγαίο, όχι μόνο με τη Τουρκία αλλά και με τις υπόλοιπες μεγάλες δυνάμεις αδιαφορώντας για τις μελλοντικές συνέπειες που αυτό θα φέρει στους αντίστοιχους λαούς.

Οι γυναίκες απέναντι σε αυτή τη κατάσταση πρέπει να ενημερωθούμε και να πάρουμε θέση υπερ των δικών μας συμφερόντων και των οικογενειών μας, και απέναντι στη λογική που μας θέλει αρωγούς στην αντιλαϊκή πολιτική που δημιουργεί τόσο για εμάς όσο και για τα παιδιά μας, χειρότερες συνθήκες διαβίωσης στο μέλλον.
Στις μέρες μας υπάρχουν αρκετές «φωνές», πολλές γυναικείες οργανώσεις που ευαγγελίζονται την «ισότητα» της γυναίκας και τη διεκδικούν, μη αναγνωρίζοντας ότι οι γυναίκες είναι διαφορετικές από τους άνδρες. Το αποτέλεσμα αυτής της λογικής είναι να αξιοποιηθούν οι αγώνες των εργαζόμενων γυναικών ώστε να εξισωθούν προς τα κάτω τα δικαιώματα των εργαζόμενων αντρών, και σήμερα μια οικογένεια να μη μπορεί να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις της καθημερινότητας ενώ δουλεύουν και οι δύο.

Η ισότητα χρησιμοποιήθηκε από της ΕΕ στις διατάξεις του Μάαστριχτ και στο όνομα του συγκερασμού των επαγγελματικών και οικογενειακών υποχρεώσεων της γυναίκας άνοιξαν το παραθυράκι για τις ελαστικές σχέσεις εργασίας (σπαστό ωράριο, εκ περιτροπής εργασία, ημιαπασχόληση).
Σήμερα αυτές οι εργασιακές σχέσεις φύλα δεν κοιτούν!
Γι’ αυτό και εμείς, γυναίκες Παριανές και Αντιπαριώτισες, κατανοώντας την ανάγκη του ριζοσπαστικού γυναικείου κινήματος, αναγνωρίζοντας ότι η διεύρυνση και η ανάπτυξή του θα ανοίξει δρόμο για να πάρουμε ανάσα ζωής, προχωρήσαμε στη δημιουργία Ομάδας Γυναικών Πάρου - Αντιπάρου που θα δραστηριοποιείται στο πλαίσιο της Ο.Γ.Ε (Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας).

Εσύ αυτοαπασχολούμενη, εσύ που «βοηθάς» δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση, εσύ που δουλεύεις 3ωρα και 4ωρα -δηλαδή υποαπασχολήσε με κουτσουρεμένο μεροκάματο γιατί δεν υπάρχει κάτι άλλο-, εσύ που ψάχνεις δουλειά, εσύ που θέλεις να δουλέψεις αλλά δε μπορείς γιατί δεν έχει θέση στον παιδικό σταθμό για το παιδί σου, σκέψου τα επιπλέον προβλήματα που έχουμε μπροστά μας να αντιμετωπίσουμε το χειμώνα και πάρε την απόφαση να παλέψεις.
Γνώρισε τη δράση της ΟΓΕ, έλα στην ομάδα γυναικών Πάρου - Αντιπάρου.
Ποιά άλλη μπορεί να είναι η λύση εκτός από το συσπειρωθούμε, να συζητήσουμε για τα προβλήματά μας, να υψώσουμε ανάστημα και να διεκδικήσουμε μια ζωή που μας αξίζει;

Ομάδα Γυναικών Πάρου - Αντιπάρου

Η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ) είναι μια ριζοσπαστική γυναικεία οργάνωση.

 

2020 08 18 OGE
Ασχολείται με όλες τις πλευρές που αφορούν τη γυναικεία ανισοτιμία, αγωνίζεται ενάντια στην εκμετάλλευση και καταπίεση των γυναικών.
Ιδρύθηκε το 1976 και έχει μέλη της εκατοντάδες Συλλόγους και Ομάδες Γυναικών σ’ όλη την Ελλάδα.
Η ΟΓΕ έχει τις ρίζες της στους αγώνες του ριζοσπαστικού γυναικείου κινήματος και του λαϊκού κινήματος της χώρας μας.
Η ΟΓΕ δεν είναι Μη Κυβερνητική Οργάνωση (ΜΚΟ).
Δεν έχει οικονομικές ή άλλου είδους εξαρτήσεις που να υπαγορεύουν τις διεκδικήσεις της, το πρόγραμμα και τους σκοπούς της.
Δεν είναι φιλανθρωπικός φορέας.
Η λαϊκή αλληλεγγύη που αναπτύσσεται με τη δράση της ΟΓΕ έχει το χαρακτήρα της αλληλοβοήθειας ανάμεσα σε ίσους, για να δυναμώσει ο κοινός μας αγώνας για όλα αυτά που μας στερούν.
Δεν έχει το χαρακτήρα της ελεημοσύνης ή της «φιλανθρωπίας» για να μάθουμε να ζούμε στη φτώχεια.
Δεν είναι οργάνωση που θεωρεί ως αιτία της γυναικείας ανισοτιμίας την «εξουσία του άντρα».
Δε βλέπουμε ως αντίπαλο το συνάδελφο, το σύζυγο, τον αδελφό, το συναγωνιστή μας, αλλά το σύστημα που γεννά την ανισοτιμία μας.
Η ΟΓΕ βρίσκεται στην αντίπερα όχθη του νεοφεμινισμού.

Η Φωνή της Πάρου χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. 
Με τη χρήση αυτού του ιστοτόπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.