Ανακοίνωση της Ομάδας Γυναικών Πάρου Αντιπάρου για τα ζητήματα παιδείας και υγείας στο νησί μας

Γυναίκες

Ανησυχούμε, δεν εφησυχάζουμε,

διεκδικούμε για την υγεία και τη μόρφωση των παιδιών μας

Κάθε σχολική χρονιά ξεκινά με την προσδοκία καλύτερων συνθηκών διδασκαλίας για τα παιδιά μας, βελτίωσης των υποδομών αλλά και την επάρκεια μόνιμων εκπαιδευτικών που εξασφαλίζουν τη συνέχεια της εκπαιδευτικής διαδικασίας.

Η σημερινή όμως εικόνα των σχολείων μας -όπως έχει διαμορφωθεί- ματαιώνει για άλλη μια φορά κάθε προσδοκία μας, ενώ η υγεία και η ασφάλεια των παιδιών μας και των οικογενειών μας παίζονται στη ρουλέτα. Υπεύθυνοι είναι ο Δήμος και η Κυβέρνηση με τη στάση και τις πολιτικές τους επιλογές πάνω στα ζητήματα Παιδείας και Υγείας που απασχολούν τη Πάρο εδώ και πολύ καιρό.

Με το ξεκίνημα της σχολικής χρονιάς βλέπουμε:

 • Τα παιδιά μας να στοιβάζονται σε τμήματα 24-25 μαθητών, όσα δηλαδή και πριν την πανδημία ενώ σήμερα με την τήρηση των αποστάσεων που απαιτείται θα έπρεπε τα τμήματα να είναι ολιγομελή.
 • ‣ Να μην εξασφαλίζονται οι ανάγκες για αυξημένη συχνότητα καθαρισμού των αιθουσών και των κοινόχρηστων χώρων του σχολείου με τις υπάρχουσες σε αριθμό καθαρίστριες. Στοιχείο που είναι προϋπόθεση για την τήρηση πρωτοκόλλων υγιεινής και ασφάλειας των παιδιών μας.
 • ‣ Οι κτιριακές υποδομές να μην καλύπτουν τις σημερινές ανάγκες στέγασης των μαθητών ενώ ο συνωστισμός στις αίθουσες εγκυμονεί κινδύνους εύκολης διασποράς του ιού.
 • ‣ Τα κενά σε εκπαιδευτικό προσωπικό να παραμένουν ενώ υπάρχουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες για μόνιμους δασκάλους και καθηγητές στη Πάρο.

   Όλα αυτά τα προβλήματα δεν έχουν αντιμετωπιστεί εξ’ αιτίας της πολιτικής που ακολουθούν διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις, ενώ βλέπουμε σήμερα να αυξάνουν και να οξύνονται ακόμα περισσότερο λόγω της πανδημίας. Η κυβέρνηση και ο Δήμος, δεν πήραν όλα τα απαραίτητα και αναγκαία μέτρα από τη λήξη της προηγούμενης χρονιάς ενώ υπήρχε χρόνος. Τα αναγκαία μέτρα για να αποφευχθεί ο συνωστισμός και να προστατευθεί η υγείας μας θεωρούνται τελικά κοστοβόρα και ιδιαίτερα επιβαρυντικά για το κράτος! Για να καλύψει, λοιπόν, η κυβέρνηση την αντιλαϊκή πολιτική της συνεχίζει με θράσος να αποδίδει την ευθύνη για τη διάδοση του ιού στους εργαζόμενους, στους γονείς, στους εκπαιδευτικούς ακόμα και στα παιδιά. Όταν την ίδια ώρα συντηρεί ένα σύστημα δημόσιας υγείας με κενά και ελλείψεις, αρνείται να επανδρώσει τα ΚΥ στα νησιά, όπως συμβαίνει και με τη Πάρο. Κυβέρνηση και Δήμος εξαντλούν όλα τα μέτρα προστασίας της διάδοσης του ιού στη χρήση της μάσκας όταν δεν μπορούν να εξασφαλίσουν το ελάχιστο, που είναι η μεταφορά των παιδιών μας στο σχολείο τους χωρίς να αναμειγνύονται με τουρίστες, εργαζόμενους κτλ.

  Αξίζει στα παιδιά μας, σε εμάς και στις οικογένειες μας αυτή η αντιμετώπιση και η έκθεση στον κίνδυνο;

  Μπορούμε να μένουμε θεατές στην συνεχή υποβάθμιση της παιδείας;

  Εμείς λέμε όχι.

  Φοράμε τη μάσκα αλλά δε μας εμποδίζει να υψώσουμε τη φωνή μας για να διεκδικήσουμε ότι είναι απαραίτητο για την υγεία και τη μόρφωση των παιδιών μας. Η μόρφωση δεν είναι διαπραγματεύσιμη. Οι συνθήκες και η πρόσβαση στη μόρφωση δε μπορεί να είναι δύο ταχυτήτων. Η απαίτηση των αναγκαίων μέτρων προστασίας και αποφυγής συνωστισμού στους χώρους που κινούνται και μορφώνονται τα παιδιά μας είναι μονόδρομος.

  Γι’ αυτό διεκδικούμε:
 • ‣ Μαζικές προσλήψεις μόνιμων εκπαιδευτικών σε όλες τις βαθμίδες. Μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών και ωρομίσθιων εκπαιδευτικών.
 • ‣ Να τοποθετηθούν άμεσα οι προσωρινές προκάτ αίθουσες του γυμνασίου.
 • ‣ Να φιλοξενηθούν όλα τα παιδάκια στο βρεφονηπιακό που έχουν τουλάχιστον εξασφαλίσει οι γονείς το «πολυπόθητο» voucher.
 • ‣ Να προσληφθούν όσες καθαρίστριες είναι απαραίτητες για την τήρηση των κανόνων υγιεινής στα σχολεία σύμφωνα με τα υγειονομικά πρωτόκολλα.
 • ‣ Ενίσχυση και ανάπτυξη του Κέντρου Υγείας με το απαιτούμενο επιστημονικό και εξειδικευμένο νοσηλευτικό προσωπικό ώστε να διασυνδεθεί με τα σχολεία.
 • ‣ Να εξασφαλιστεί η ασφαλής μεταφορά των μαθητών με αποκλειστικά δρομολόγια για να αποφευχθεί ο συγχρωτισμός.

2020 08 18 oge4

Η Φωνή της Πάρου χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. 
Με τη χρήση αυτού του ιστοτόπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.