Ομάδα Γυναικών Πάρου Αντιπάρου (μέλος της ΟΓΕ) : Η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και οι διαρκείς ανάγκες μας

Γυναίκες

Η ΟΓΕ έχει αφιερώσει το νέο τεύχος του Δελτίου -που κυκλοφορεί- στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. «Παλεύουμε για: Δημόσια και Δωρεάν Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Κατάργηση κάθε πληρωμής στην Υγεία, στην Πρόνοια, στο Φάρμακο»

: Το σύνθημα αλλά και το αναλυτικό πλαίσιο διεκδικήσεων του γυναικείου κινήματος «φωτίζονται» μέσα από τις σελίδες του σχετικού αφιερώματος. «H πανδημία με βίαιο τρόπο συνέβαλε να κατανοήσουμε τη σπουδαιότητα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ)», διαπιστώνει η ΟΓΕ ενώ ταυτόχρονα υπογραμμίζεται στην αρθρογραφία του αφιερώματος ότι «Οι ανάγκες του πληθυσμού σε υπηρεσίες ΠΦΥ είναι διαρκείς και δεν παύουν, ούτε μειώνονται εν μέσω πανδημίας, αντιθέτως αυξάνονται κατακόρυφα».

2021 02 01 oge1

Στον αντίποδα της σημερινής άθλιας κατάστασης βρίσκονται οι διεκδικήσεις για πρόληψη, αποκατάσταση, θεραπεία, προαγωγή της υγείας, για την παρακολούθηση των χρονίως πασχόντων με τη «Νοσηλεία και Βοήθεια στο Σπίτι», την επιδημιολογική επιτήρηση του πληθυσμού. Διάφορες πλευρές της μεγάλης σημασίας των υπηρεσιών ΠΦΥ για τις γυναίκες αναπτύσσονται με τη βοήθεια επιστημόνων πολλών ειδικοτήτων (γυναικολόγων, παιδιάτρων, οδοντιάτρων, ψυχιάτρων, φυσικοθεραπευτών, βιοπαθολόγων), που εμπλουτίζουν με άρθρα τους το αφιέρωμα. Πλούσια και ενδιαφέρουσα και η υπόλοιπη θεματολογία του τεύχους με αναφορά μεταξύ άλλων στην επίθεση σε εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα. Το Δελτίο ενημερώνει για το νομοσχέδιο που έχει στα σκαριά η κυβέρνηση για να «ξηλώσει» το 8ωρο και την κυριακάτικη αργία, συμπληρώνοντας τον εργασιακό μεσαίωνα με ρυθμίσεις για τη «συμφιλίωση εργασιακής και οικογενειακής ζωής». Ξεχωριστό ενδιαφέρον έχουν και οι σελίδες του Δελτίου που αναφέρονται στις αλλαγές που ετοιμάζει η κυβέρνηση σε άρθρα του Οικογενειακού Δικαίου. Συγκεκριμένα, πρόκειται για άρθρα που έχουν να κάνουν με τη γονική μέριμνα και την επιμέλεια των παιδιών σε περίπτωση διάλυσης του γάμου των γονιών τους. Πίσω από τις επικλήσεις στην «ισότητα» των γονέων γίνεται προσπάθεια να κρυφτεί η ανισότητα που υπάρχει στην πραγματική ζωή, αλλά και η παρωχημένη άποψη και πολιτική πρακτική ότι η ανατροφή και η «ρύθμιση» των σχέσεων με τα παιδιά, όπου η τελευταία απαιτείται, είναι ατομική ευθύνη των γονιών, χωρίς καμία κρατική στήριξη.

Η Ομάδα Γυναικών Πάρου-Αντιπάρου (μέλος της ΟΓΕ) με αφορμή και τη διάθεση του δελτίου, απευθύνεται στις εργαζόμενες γυναίκες, τις άνεργες, τις νέες μητέρες, στις συνταξιούχες που θέλουν να συζητήσουν για όλα τα παραπάνω, για τις αιτίες των καθημερινών συνθηκών που μετατρέπουν τη καθημερινότητα μας σε «ζωή λάστιχο» και να ενημερωθούν για τις θέσεις του ριζοσπαστικού γυναικείου κινήματος.

Ομάδα Γυναικών Πάρου Αντιπάρου (μέλος της ΟΓΕ)
omadaginaikonparou@gmail.com
Τηλ επικ. 6977997925

Η Φωνή της Πάρου χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. 
Με τη χρήση αυτού του ιστοτόπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.