Συνέδριο γυναικών σε Πάρο Αντίπαρο

Γυναίκες

Το 12ο πανκυκλαδικό συνέδριο της Ομοσπονδίας Συλλόγων Γυναικών Κυκλάδων ετοιμάζεται να σαλπάρει για Πάρο-Αντίπαρο! Μετά από διάλειμμα ενός χρόνου λόγω της πανδημίας, το ετήσιο συνέδριο επιστρέφει φέτος και θα πραγματοποιηθεί στα νησιά της Πάρου και της Αντιπάρου από την Παρασκευή 8 έως την Κυριακή 10 Οκτωβρίου 2021.

Θα υλοποιηθεί σε συνεργασία με συλλόγους γυναικών της Περιφερειακής Ενότητας Πάρου-Αντιπάρου.

Το συνέδριο αποτελεί ένα θεσμό για την Περιφερειακή Ενότητα Κυκλάδων, καθώς υλοποιείται τα 13 τελευταία χρόνια σε διαφορετικά νησιά των Κυκλάδων με εκπροσώπους 16 συλλόγων γυναικών από 13 Κυκλαδονήσια. Για τη φετινή χρονιά επιλέχθηκε το θέμα της πολιτιστικής κληρονομιάς με έμφυλη διάσταση. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της Ομοσπονδίας γυναικών «[…] Η πολιτιστική μας κληρονομιά είναι στοιχείο της ταυτότητάς μας, ζώσα και βιωμένη σχέση με τον τόπο και τους προγόνους μας και το συνέδριο θα επιχειρήσει να φωτίσει ζητήματα όπως η προστασία της από τις διάφορες προκλήσεις και κινδύνους και η συμβολή των πολιτών και των συλλόγων στην διάσωση και ανάδειξή της».

Η Ο.Συ.Γυ. Κυκλάδων ιδρύθηκε το 2013 και συμμετέχουν σε αυτή 16 αύλλογοι Γγυναικών από 13 νησιά (Αμοργός, Άνδρος, Αντίπαρος Κέα, Κύθνος, Μήλος, Μύκονος, Πάρος, Σέριφος, Σίφνος, Σύρος, Τήνος και Φολέγανδρος) και σκοπό της έχει τον συντονισμό της δραστηριότητας των Συλλόγων Γυναικών των Κυκλάδων και την κοινή εκπροσώπησή τους για την επίτευξη των επιδιώξεών τους. Οι συνδιοργανωτές σύλλογοι γυναικών Πάρου (Μάρπησσας, Νάουσας, Πάρου Αρηίς) και Αντιπάρου είναι πολύ ενεργοί τα τελευταία χρόνια με ποικίλες δράσεις και δραστηριότητες φιλανθρωπικές, αναβίωσης ηθών και εθίμων, κοινωνικές, ψυχαγωγικές, τουριστικές, ταξιδιωτικές κ.α. Με πολλές εκδηλώσεις στο βιογραφικό τους και με τη στήριξη από τους δήμους Πάρου και Αντιπάρου έχουν αποκτήσει την τεχνογνωσία και την εμπειρία για το βήμα παραπάνω προσθέτοντας στο πλούσιο ενεργητικό τους ένα πανκυκλαδικό συνέδριο! Αναμένεται επίσης το συνέδριο να στηριχθεί όπως κάθε χρόνο από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, τη Γενική Γραμματεία Νησιωτικής Πολιτικής, το ΚΕΘΙ και το Γ.Γ.Δ.Ο.Π.Ι.Φ.

Ενδεικτικά οι διοργανωτές έσωσαν στη δημοσιότητα ένα μέρος από το πολλά υποσχόμενο πρόγραμμα του συνεδρίου:

- Απόδοση τιμής στην αρχαιολόγο, Φωτεινή Ζαφειροπούλου. για τη συνολική προσφορά της στη διάσωση και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς στις Κυκλάδες και στην κ. Μαρουσώ Φαρούπου για την προσφορά της στη διάσωση της λαϊκής παράδοσης της Αντιπάρου.

- Παρουσίαση της Europeanna (Ευρωπαϊκή Ψηφιακή Βιβλιοθήκη Πολιτιστικής Κληρονομιάς). Η e-βιβλιοθήκη, διαθέσιμη και στα ελληνικά, προσφέρει πρόσβαση σε 10 εκατομμύρια ψηφιοποιημένα βιβλία και άλλα έργα της ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς.

- Επίσκεψη και ξενάγηση στις αρχαιολογικές ανασκαφές στο Δεσποτικό.

Το επόμενο χρονικό διάστημα θα ανακοινωθεί το πλήρες πρόγραμμα του 12ου πανκυκλαδικού συνεδρίου, ενώ την Κυριακή 10 Οκτωβρίου, θα διεξαχθούν οι αρχαιρεσίες για την ανάδειξη του νέου διοικητικού συμβουλίου.

Η Φωνή της Πάρου χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. 
Με τη χρήση αυτού του ιστοτόπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.