«Κάνουμε τις γυναικοκτονίες πιο ορατές»: Το αντίκτυπο του 13ου Συνεδρίου Συλλόγων Γυναικών Κυκλάδων

Γυναίκες

Ευαισθητοποίηση, ορατότητα, δράση, αλληλεγγύη. Οι γυναίκες των Κυκλάδων δε θα  μπορούσαν να μείνουν αμέτοχες μπροστά στην αύξηση των περιστατικών δολοφονιών γυναικών τον τελευταίο καιρό...

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στη Φολέγανδρο (7-9 Οκτωβρίου) το 13ο Συνέδριο Γυναικών, με τίτλο: Γυναικοκτονίες: Οι Κυκλαδίτισσες προβληματίζονται για ένα «αόρατο» έγκλημα, το οποίο διοργάνωσε η Ομοσπονδία Συλλόγων Γυναικών Κυκλάδων και ο Σύλλογος Γυναικών Φολεγάνδρου «Οι Πολυκάνδριες», με την υποστήριξη του Δήμου Φολεγάνδρου και της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

Παρ’ όλες τις αντίξοες καιρικές συνθήκες, σύνεδροι, εκπρόσωποι και μέλη από 13 Συλλόγους εκπροσώπησαν 10 νησιά και πλήθος ντόπιων κατοίκων παρακολούθησαν τις ομιλίες με ενεργό συμμετοχή με ερωτήσεις και παρεμβάσεις. Οι ομιλήτριες ανέλυσαν διεξοδικά τις πολλαπλές πτυχές του φαινομένου των γυναικοκτονιών, καθώς αυτή συνιστά ένα πολυσύνθετο κοινωνικοπολιτικό φαινόμενο «τόσο αρχαίο όσο η ίδια η Πατριαρχία» (Radford & Russell 1992).

Ανάμεσα σε άλλα, επισημάνθηκε ησημασία της εμπέδωσης του ορισμού της γυναικοκτονίας ως«δολοφονία γυναικών, κοριτσιών, θηλυκών βρεφών και εμβρύων για λόγους που συνδέονται με το φύλο τους» (Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο για την Ισότητα των Φύλων, EIGE). Σημαντικό ρόλο διαδραματίζουν και τα κυρίαρχα μμε με χαρακτηρισμούςσυντηρητικούς και βαθιά αντιδραστικούς, όπως «Οικογενειακή τραγωδία», «οικογενειακό δράμα», «δράμα» και φράσεις κλισέ όπως «συγκλονισμένη τοπική κοινωνία»

Για την ορθή αντιμετώπιση των γυναικοκτονιών υπάρχει ανάγκη συνεργασίας πολλών επιστημονικών κλάδων, φορέων της κοινωνίας των πολιτών, αιτήματα γυναικείων και φεμινιστικών οργανώσεων. Ενώ αναδείχθηκε ο σημαντικός ρόλος των κοινωνικών λειτουργών

gynaikes folegandros2

Κατατέθηκαν συγκεκριμένες προτάσεις, όπως:

→  Να αναγνωριστεί νομικά ο όρος «γυναικοκτονία».

→  Να διοργανωθούν εκδηλώσεις ευαισθητοποίησης σε όλα τα νησιά από τους Συλλόγους Γυναικών για τη βία, την ενδοοικογενειακή βία καθώς και τις έμφυλες παραμέτρους της.

→  Να διερευνηθούν δυνατότητες συνεργασίες με τις σχολικές κοινότητες για δράσεις δικτύωσης και ευαισθητοποίησης.

→  Να αποσταλεί αίτημα τροποποίησης της υφιστάμενης μονοθεσίας ώστε να επαρκή μία ανώνυμα καταγγελία για να ξεκινήσει η διαδικασία της προκαταρκτικής έρευνας και της άμεσης παρέμβασης.

→  Να αποσταλεί αίτημα προς το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων για τη στελέχωση των σχολικών μονάδων με ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς με στόχο την πρόληψη, την έγκαιρη ανίχνευση και την σωστή διαχείριση από επιστήμονες τυχόν περιστατικών.

→  Να αποσταλεί υπόμνηση προς το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας για την πιστή τήρηση του «εγχειριδίου δεοντολογίας» για τη διαχείριση περιστατικών έμφυλης βίας. Παράλληλα, να γίνει αίτημα για την διαχείριση περιστατικών βίας με θύματα γυναίκες να τυγχάνουν διαχείρισης από γυναίκες αστυνομικούς.

gynaikes folegandros3

 

Η Φωνή της Πάρου χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. 
Με τη χρήση αυτού του ιστοτόπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.