Το «μαύρο άσπρο» για την αναβολή εμβολιασμών υγειονομικών...

Υγεία

Μετά τον απατηλό κυβερνητικό εφησυχασμό για το «έτοιμο και θωρακισμένο ΕΣΥ», ο οποίος κατέρρευσε στο δεύτερο κύμα της πανδημίας, «άνθρακες» αποδεικνύονται και τα κυβερνητικά σχέδια επί χάρτου για τον αναγκαίο εμβολιασμό,

επιβεβαιώνοντας ότι είναι μακρύς ο δρόμος μέχρι την επίτευξη της ανοσίας, ενώ το δημόσιο σύστημα Υγείας παραμένει αθωράκιστο...

Συγκεκριμένα, στο φόντο του διεθνούς ανταγωνισμού για τα εμβόλια και των μεγάλων καθυστερήσεων στις παρτίδες που παραδίδονται, με το «καλημέρα» της έναρξης του εμβολιασμού στους υγειονομικούς, είχαμε την αναβολή εκατοντάδων εμβολιασμών προγραμματισμένων για τις 2 και 4 Γενάρη, σε μια σειρά δημόσιων νοσοκομείων.

Υπενθυμίζουμε πως σύμφωνα με τις καταγγελίες της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας  (ΟΕΝΓΕ), μεταξύ άλλων αναβλήθηκε η προγραμματισμένη έναρξη των εμβολιασμών στα Νοσοκομεία «Γεννηματάς» Αθήνας, Καραμανδάνειο (Πάτρα), Βόλου, Λαμίας, Τρίπολης, Αμαλιάδας, Πύργου, Καλαμάτας, Κυπαρισσίας, Γρεβενών, Σερρών, Κιλκίς, Ξάνθης, Χαλκίδας, Ρεθύμνου, Μυτιλήνης, Φιλιατών, στα Κέντρα Υγείας και στο ΕΚΑΒ Καρδίτσας, στο Εθνικό Ίδρυμα Αποκατάστασης Αναπήρων κ.α.

Κι όμως, ακόμα και στη χτεσινή επίσημη ενημέρωση του υπουργείου Υγείας, ο γγ Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μ. Θεμιστοκλέους, επιχειρώντας να παρουσιάσει το μαύρο άσπρο, επέμεινε να ισχυρίζεται ότι... δεν υπήρξε αλλαγή του «επιχειρησιακού μας σχεδίου» για τους εμβολιασμούς στα νοσοκομεία! Ανέφερε ότι μέχρι σήμερα έχουν γίνει 9.528 εμβολιασμοί στη χώρα σε 56 νοσοκομεία και ότι σύμφωνα με το σχέδιο της κυβέρνησης μέχρι την Παρασκευή θα προστεθούν άλλα 55 νοσοκομεία, ενώ στις 12/1 θα έχουν εφοδιαστεί 19 νοσοκομεία νησιών.

Σε ό,τι αφορά το ρυθμό των εμβολιασμών, ανέφερε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι έως το τέλος Γενάρη να εμβολιαστούν περίπου 220.000 άτομα (με το εμβόλιο της «Pfizer»), αριθμός που ακόμα και αν γίνει πράξη θα είναι ένα ελάχιστο κλάσμα μπροστά στην ανάγκη για εμβολιασμό του 70% του πληθυσμού, προκειμένου να χτιστεί τείχος ανοσίας.

Επιπλέον, στη γνωστή κυβερνητική τακτική, ο Μ. Θεμιστοκλέους προχώρησε σε μια σειρά «συγκρίσεων» με άλλες χώρες της ΕΕ, επικαλούμενος π.χ. τους χαμηλούς ημερήσιους ρυθμούς σε Γαλλία και Βέλγιο ή ότι στην Ολλανδία και την Ελβετία οι εμβολιασμοί θα ξεκινήσουν την Παρασκευή, αποκρύπτοντας ότι τα ζητήματα που δημιουργούνται με τις καθυστερήσεις στα εμβόλια συνδέονται άμεσα με τους μεγάλους ανταγωνισμούς γύρω από αυτά, τις συμφωνίες της ΕΕ κ.ο.κ.

Στο μεταξύ, στη χτεσινή ενημέρωση, κληθείσα να σχολιάσει την είδηση ότι στη Βρετανία, ακριβώς λόγω της έλλειψης εμβολίων, τέθηκε από τις αρμόδιες αρχές το ενδεχόμενο για συνδυασμό δόσεων από διαφορετικά εμβόλια όταν δεν εξασφαλίζονται δύο δόσεις από το ίδιο, η Μ. Θεοδωρίδου, πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, επιβεβαίωσε ότι υπάρχει αυτή η σκέψη στη Βρετανία, για το «mix and match», όπως ανέφερε, σημειώνοντας ωστόσο ότι «ο βασικός κανόνας στους εμβολιασμούς είναι να συνεχίζεις με όποιο εμβόλιο άρχισες».

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τον αναπληρωτή διοικητή του Νοσοκομείου «Θριάσιο» που διασωληνώθηκε 3 μέρες μετά τον εμβολιασμό του με οξεία αναπνευστική ανεπάρκεια, η Μ. Θεοδωρίδου ανέφερε ότι ο χρονικός συσχετισμός επέβαλε τη διερεύνηση του θέματος, «παρότι επιστημονικά δεν μπορούμε να βρούμε συσχέτιση μεταξύ του εμβολιασμού και της κλινικής εικόνας του ασθενούς». Πρόσθεσε ότι «ο εργαστηριακός, ο παρακλινικός έλεγχος που έχει γίνει αποκλείει τη λοίμωξη από Covid. Έχουν γίνει πάνω από 4 έλεγχοι οι οποίοι ήταν αρνητικοί, επομένως ο ασθενής δεν ήταν σε περίοδο δρομολογημένης λοίμωξης από Covid. Όμως, από το ιστορικό και από την εξέλιξη βρέθηκε ότι ο ασθενής αυτός είχε υποκείμενο πρόβλημα, το οποίο του δημιούργησε αυτή την κατάσταση». Το συμβάν έχει αναφερθεί μέσω της κίτρινης κάρτας στον ΕΟΦ.

Η Φωνή της Πάρου χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. 
Με τη χρήση αυτού του ιστοτόπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.