ΠΟΛΕΜΟΣ ΤΩΝ ΕΜΒΟΛΙΩΝ Δεν υπάρχει συμβατική δέσμευση απαντά η «AstraZeneca» για τις καθυστερήσεις

Υγεία

Η Astrazeneca αποχώρησε από τις συνομιλίες με την Κομισιόν σχετικά με τις καθυστερήσεις στις παραδόσεις του εμβολίου της.

Μεγαλώνει το «χάσμα» μεταξύ της Astrazeneca και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς η φαρμακοβιομηχανία αποχώρησε από τις συνομιλίες με την Κομισιόν για τις καθυστερήσεις στις παραδόσεις του εμβολίου της.

Μαίνεται ο πόλεμος των εμβολίων και σε πρώτο πλάνο παραμένει η «AstraZeneca» λόγω των καθυστερήσεων στην παράδοση των δόσεων στην ΕΕ, ενώ η γαλλική «Sanofi» ανακοινώνει συνεργασία με την «Pfizer/BioNTech» για την παραγωγή εκατομμυρίων δόσεων. Τα παιχνίδια των μονοπωλίων και ισχυρών κρατών παίζονται στις πλάτες των ασθενών από Covid-19 που ανά τον κόσμο ξεπέρασαν χτες τα 100 εκατομμύρια και οι νεκροί είναι πάνω από 2 εκατομμύρια άνθρωποι.

«AstraZeneca»: Δεν υπάρχει συμβατική δέσμευση 

Ο διευθύνων σύμβουλος της «AstraZeneca» Πασκάλ Σοριό υπερασπίστηκε το βράδυ της Τρίτης την εταιρεία του έναντι της κριτικής που δέχεται από την ΕΕ για την ανακοίνωση περί παράδοσης μειωμένης ποσότητας εμβολίων κατά του κορονοϊού, ανοίγοντας ξεκάθαρα το θέμα της καθυστέρησης της αδειοδότησης από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων.

Ο Π. Σοριό είπε ότι η εταιρεία του δεν έχει αδικήσει την ΕΕ, αλλά οι μονάδες παραγωγής των εμβολίων που προορίζονται για την κάλυψη των αναγκών των κρατών μελών έχουν για την ώρα «τη χαμηλότερη παραγωγικότητα στο δίκτυο»«Βασικά είμαστε δύο μήνες πίσω από εκεί που θα θέλαμε να είμαστε», είπε και ισχυρίστηκε ότι αντίστοιχα προβλήματα είχαν υπάρξει και στην αρχή της παραγωγής των εμβολίων που προορίζονταν για τη Βρετανία.

Απέρριψε δε τις προειδοποιήσεις από την ΕΕ περί νομικών προσφυγών σε βάρος της «AstraZeneca», υποστηρίζοντας ότι η εταιρεία δεν έχει κάποια συμβατική δέσμευση για την παράδοση των δόσεων που είχε αρχικά ανακοινώσει ότι θα ήταν σε θέση να παραδώσει. Αντιθέτως, εξήγησε ο κ. Σοριό, η «AstraZeneca» έχει συμφωνήσει να καταβάλλει «τις καλύτερες προσπάθειες» για την κάλυψη των ευρωπαϊκών απαιτήσεων, καθώς η ΕΕ ήθελε να προμηθευθεί τα εμβόλια την ίδια στιγμή με το Ην. Βασίλειο, παρά τη διαφορά των τριών μηνών στην υπογραφή των συμφωνιών.

Απέρριψε επίσης την πιθανότητα εκτροπής παρτίδων εμβολίων που προορίζονται για τη Βρετανία (και παρασκευάζονται επί βρετανικού εδάφους) προς την ΕΕ, λέγοντας: «Το συμβόλαιο με το Ην. Βασίλειο υπογράφηκε πρώτο και το Ην. Βασίλειο ασφαλώς είπε "θα προμηθεύσετε πρώτα εμάς" και αυτό είναι θεμιτό».

Στο «παιχνίδι» και άλλοι κολοσσοί

Η αντιπαράθεση, αποτελεί, όπως όλα δείχνουν μια πρώτης τάξης ευκαιρία για να εμπλακούν και άλλοι κολοσσοί της φαρμακοβιομηχανίας, διεκδικώντας μερίδιο κερδών. Η γαλλική φαρμακευτική εταιρεία «Sanofi» θα βοηθήσει την κοινοπραξία «Pfizer/BioNTech», παράγοντας περισσότερες από 100 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου για την Covid-19 που έχουν αναπτύξει οι ανταγωνιστές της, μέχρι τα τέλη του έτους.

Η γαλλική κυβέρνηση την προέτρεψε επανειλημμένα τις τελευταίες εβδομάδες να θέσει στη διάθεση άλλων εταιρειών τις αλυσίδες παραγωγής της, για να αυξηθεί η ποσότητα των εμβολίων που χρησιμοποιούνται ήδη.

Τα εμβόλια αυτά προορίζονται για τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανέφερε ο γενικός διευθυντής του γαλλικού κολοσσού, Πολ Χάντσον, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Figaro». Η «Sanofi» συνεργάζεται με τη βρετανική GlaxoSmithKline για την ανάπτυξη δύο εμβολίων, όμως το σχέδιό της καθυστερεί και δεν αναμένεται να κυκλοφορήσει στην αγορά πριν από τα τέλη του 2021.

Ο Χάντσον είπε ότι η γαλλική εταιρεία αποφάσισε να προσεγγίσει την «Pfizer», «ώστε να βοηθήσει από τώρα», προσθέτοντας ότι έχει ήδη επιτευχθεί συμφωνία με την αμερικανική εταιρεία.

Η Ουγγαρία αγοράζει ρωσικό εμβόλιο

Πάντως, ο γεωπολιτικός ανταγωνισμός φουντώνει καθώς το κάθε μονοπώλιο, η κάθε αστική τάξη θέλει να προλάβει ανταγωνιστές. Στο πλαίσιο αυτό και τα ρωσικά μονοπώλια διευρύνουν τις συνεργασίες και τις πωλήσεις των δικών τους εμβολίων.

Ενδεικτική είναι πάντως και η περίπτωση της Ουγγαρίας. Ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας υπέγραψε σύμβαση στη Μόσχα την περασμένη Παρασκευή για την αγορά 2 εκατομμυρίων δόσεων του «Sputnik-V».

Η Ρωσία κλείνει συμφωνία με το Ιράν για τη διάθεση του εμβολίου «Sputnik-V» και συζητάει για την παραγωγή του και σε ιρανικό έδαφος. Επίσης, η κυβέρνηση του Μεξικού ανακοίνωσε ότι έκλεισε συμφωνία για αγορά 200.000 δόσεων του «Sputnik-V». Ακόμα ανακοινώθηκε ότι πρόκειται να αρχίσει η μαζική παραγωγή και του δεύτερου ρωσικού εμβολίου «EpiVacCorona» το Φλεβάρη, ενώ τον ίδιο μήνα θα τεθεί σε κυκλοφορία και το τρίτο ρωσικό εμβόλιο.

Επίσης, και η Κίνα με τα δύο έως τώρα εγκεκριμένα εμβόλιά της διευρύνει τις συμφωνίες με χώρες της Ασίας, της Μέσης Ανατολής, της Αφρικής και της Λατινικής Αμερικής.

Η Φωνή της Πάρου χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. 
Με τη χρήση αυτού του ιστοτόπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.