Σε νέα συμβόλαια με φαρμακοβιομηχανίες στρέφεται η ΕΕ - 15 δισ. δολάρια κέρδη αναμένει η «Pfizer»

Υγεία

Η αντιπαράθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με την «AstraZeneca» με αφορμή τον αριθμό των δόσεων που θα παραδώσει, συνεχίζεται, με την Κομισιόν να στρέφεται σε νέα συμβόλαια με φαρμακευτικούς κολοσσούς,

προκειμένου να καλύψει το κενό από την μικρότερη παραγωγή της βρετανοσουηδικής εταιρείας.

Αυτή την φορά, η Κομισιόν, στρέφεται προς τα εμβόλια που παρασκευάζονται από τις «BioNTech/Pfizer» και «Johnson and Johnson». Την δήλωση αυτή έκανε η Σάντρα Γκαλίνα, γενική διευθύντρια Υγείας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μιλώντας στο ευρωκοινοβούλιο. Όπως είπε η «AstraZeneca», το προϊόν της οποίας «επρόκειτο να είναι το μαζικό εμβόλιο για το πρώτο τρίμηνο» του 2021, δεν κατόρθωσε να εγγυηθεί παρά το 25% των περισσοτέρων των 100 εκατομμυρίων δόσεων που είχε υποσχεθεί, πράγμα που αντιπροσωπεύει «πραγματικό πρόβλημα» για τους 27, η οποία ανήγγειλε νέα συμβόλαια με τις φαρμακοβιομηχανίες. «Θα υπάρχουν πολύ περισσότερες δόσεις κατά το δεύτερο τρίμηνο, διότι ένα νέο συμβόλαιο θα τεθεί σε ισχύ. Δεν θα διαθέτουμε μόνο "BioNTech" και "Moderna", αλλά θα έχουμε "BioNTech" με νέο συμβόλαιο, πρόκειται για τις διπλάσιες ποσότητες», είπε η Σάντρα Γκαλίνα.

Κέρδη δεκάδων δισεκατομμυρίων προβλέπει η «Pfizer»

Η «Pfizer» ανακοίνωσε σήμερα ότι περιμένει περίπου 15 δισεκατομμύρια δολάρια σε πωλήσεις φέτος από το εμβόλιο κατά της Covid-19 που ανέπτυξε με τη γερμανική εταιρία «BioNTech».

Η φαρμακοβιομηχανία προσπαθεί να παραδώσει δύο δισεκατομμύρια δόσεις εμβολίου το 2021, καθώς χώρες σε όλο τον κόσμο σπεύδουν να υπογράψουν συμφωνίες προμήθειας εμβολίων. Η «Pfizer» έχει διαθέσει 65 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου σε όλο τον κόσμο και 29 εκατομμύρια δόσεις στις ΗΠΑ έως τις 31 Γενάρη. Αναμένει να διαθέσει 200 εκατομμύρια δόσεις στην αμερικανική κυβέρνηση μέχρι τα τέλη Μάη.

Το τέταρτο τρίμηνο, το εμβόλιο έφερε έσοδα 154 εκ. δολαρίων. Η εταιρεία ανέφερε ότι αναμένει συνολικά έσοδα μεταξύ 59,4 και 61,4 δισ. δολαρίων για το 2021.

Η εταιρία αναθεώρησε επίσης ανοδικά την εκτίμησή της για τα κέρδη το 2021. Η εταιρεία αναμένει τώρα προσαρμοσμένα κέρδη 3,10 έως 3,20 δολαρίων ανά μετοχή για το 2021 έναντι της προηγούμενης πρόβλεψής της για κέρδη 3 έως 3,10 δολαρίων.

Και στην Πολωνία το εμβόλιο της «AstraZeneca» μόνο σε άτομα 18 έως 60 ετών

Η Πολωνία θα χορηγήσει το εμβόλιο της «AstraZeneca» κατά της Covid-19 μόνο σε άτομα ηλικίας 18 έως 60 ετών, ανακοίνωσε σύμβουλος του πρωθυπουργού της Πολωνίας Ματέους Μοραβιέτσκι.

Η πολωνική κυβέρνηση ακολούθησε την σχετική σύσταση του ιατρικού συμβουλίου της χώρας.

Έχουν προηγηθεί οι συστάσεις ειδικών στην Γερμανία και την Αυστρία, σύμφωνα με τις οποίες το εμβόλιο πρέπει να χορηγηθεί σε άτομα ηλικίας από 18 έως 64 ετών. 

(Με πληροφορίες από: ΑΠΕ - ΜΠΕ, AFP, «Reuters»)

Η Φωνή της Πάρου χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. 
Με τη χρήση αυτού του ιστοτόπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.