ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΦΑΡΜΑΚΩΝ : Συνιστά τη χρήση του κοκτέιλ αντισωμάτων της Regeneron ως φάρμακο για την COVID-19

Υγεία

Σχεδόν τρεισήμισι μήνες μετά την έγκριση του κοκτέιλ αντισωμάτων από τις ΗΠΑ, ως φαρμάκου κατάλληλου για την αντιμετώπιση της Covid-19, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) ανακοίνωσε σήμερα ότι σκεύασμα της Regeneron Pharmaceuticals μπορεί να χρησιμοποιηθεί και στην Ευρώπη

για τη θεραπεία ασθενών με COVID-19 που δεν χρειάζονται υποστήριξη με οξυγόνο και διατρέχουν υψηλό κίνδυνο να νοσήσουν σοβαρά από τη νόσο που προκαλεί ο νέος κορονοϊός.

Η σύσταση αυτή μπορεί τώρα να χρησιμοποιηθεί ως κατευθυντήρια οδηγία μεμονωμένα στα ευρωπαϊκά έθνη για την πιθανή χρήση του συνδυασμού casirivimab και imdevimab πριν από την έκδοση της αδειοδότησής του, ανακοινώνει ο EMA.

Το κοκτέιλ αντισωμάτων της Regeneron έλαβε άδεια για επείγουσα χρήση στις ΗΠΑ το Νοέμβρη και χορηγήθηκε στον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ όταν είχε προσβληθεί από την COVID-19. «Όσον αφορά την ασφάλεια, οι περισσότερες παρενέργειες που αναφέρθηκαν ήταν ήπιες ή μέτριες, ωστόσο έχουν υπάρξει αντιδράσεις που σχετίζονται με την έγχυση (συμπεριλαμβανομένων αλλεργικών αντιδράσεων) και θα πρέπει να παρακολουθούνται», σύμφωνα με τον EMA.

Η ρυθμιστική αρχή της ΕΕ σημείωσε ότι η αξιολόγηση σε πραγματικό χρόνο του συνδυασμού αυτού αντισωμάτων συνεχίζεται και θα αποτελέσει τη βάση για τη σύστασή της για μια υπό όρους άδεια κυκλοφορίας στην ΕΕ. Η EMA αξιολογεί επίσης τις θεραπείες αντισωμάτων των Eli Lilly και Celltrion.

H Regeneron ανακοίνωσε χθες, Πέμπτη, ότι ανεξάρτητη επιτροπή διαπίστωσε ότι η θεραπεία αυτή έχει «σαφή κλινική αποτελεσματικότητα» στη μείωση των ποσοστών νοσηλειών και θανάτων σε ασθενείς.

Στις 11 Μάρτη η έγκριση του εμβολίου της Johnson & Johnson

Πηγή: Associated Press

Στο μέτωπο των εμβολίων, ο EMA αναμένεται να δώσει τη γνωμοδότησή του για το εμβόλιο της Johnson & Johnson κατά της Covid-19 στις 11 Μάρτη, μεταδίδει το Bloomberg News.

Η αμερικανική φαρμακευτική εταιρεία ανακοίνωσε εντός του Φλεβάρη ότι υπέβαλε αίτηση για την υπό όρους αδειοδότηση του εμβολίου της στον EMA.

Την περασμένη εβδομάδα, η ευρωπαϊκή ρυθμιστική αρχή ανακοίνωσε ότι είναι πιθανό να γνωμοδοτήσει στα μέσα Μάρτη σχετικά με την έγκριση ή μη του εμβολίου, η αξιολόγηση του οποίου γίνεται με ταχείες διαδικασίες.

Αν εγκριθεί, το εμβόλιο της Johnson & Johnson θα είναι το τέταρτο που θα αδειοδοτηθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση μετά τα εμβόλια των Pfizer Inc/BioNTech SE, της Moderna Inc και των AstraZeneca Plc-Oxford, εταιρειών που ανήκουν στο «ευρωατλαντικό στρατόπεδο», καθώς το όλο ζήτημα έχει και γεωπολιτική χροιά. Για παράδειγμα, ο EMA δεν έχει εγκρίνει το ρωσικό εμβόλιο, παρότι η Ρωσία έχει εδώ και καιρό καταθέσει σχετική αίτηση. 

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, «Reuters»)

Η Φωνή της Πάρου χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. 
Με τη χρήση αυτού του ιστοτόπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.