Συνεδριάζει εκτάκτως ο ΕΜΑ μετά το «πάγωμα» του εμβολίου της «AstraZeneca» από ευρωπαϊκές χώρες

Υγεία

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) ανακοίνωσε σήμερα ότι θα πραγματοποιήσει έκτακτη συνάντηση την Πέμπτη, μετά την αναστολή από πολλές χώρες της χρήσης του εμβολίου της «AstraZeneca» λόγω ανησυχιών για πιθανές παρενέργειες που σχετίζονται με θρομβώσεις στο αίμα.

Μετά τον «πόλεμο» στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την άνιση κατανομή των εμβολίων και τις αντιδράσεις που έχει προκαλέσει η απόφαση ορισμένων εταιρειών να μειώσουν τον αριθμό των δόσεων που θα παραδώσουν στις χώρες της ΕΕ, εξελίξεις που αποτυπώνουν ανάγλυφα τις ...παρενέργειες που έχει η εμπορευματοποίηση του φαρμάκου και ο καπιταλιστικός ανταγωνισμός, στις Βρυξέλλες προστέθηκε μια νέα εστία ανησυχίας για τους ρυθμούς εμβολιασμού, καθώς η Γερμανία, η Γαλλία, η Ιταλία, η Ολλανδία και άλλες χώρες αναστέλλουν τους εμβολιασμούς με το εμβόλιο της «AstraZeneca». 

Ο ΕΜΑ ανακοίνωσε πως η Επιτροπή Ασφάλειας του Οργανισμού θα εξετάσει  αύριο «με περισσότερη λεπτομέρεια τις πληροφορίες» και την Πέμπτη θα γίνει έκτακτη συνάντηση «προκειμένου να καταλήξει για τις πληροφορίες που έχουν συγκεντρωθεί και για κάθε άλλο μέτρο που μπορεί να είναι απαραίτητο».

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων είχε αναφέρει προηγουμένως πως ερευνά «έναν ορισμένο αριθμό» περιπτώσεων θρομβώσεων σε ανθρώπους που έχουν λάβει το εμβόλιο, διαβεβαιώνοντας παράλληλα ότι αυτό μπορεί να εξακολουθήσει να χρησιμοποιείται. 

Μία ανάλογη δήλωση έκανε εκ νέου, αναφέροντας πως ερευνά για πιθανές παρενέργειες, αλλά παραμένει η άποψη του πως τα πλεονεκτήματα του εμβολίου της «AstraZeneca» «υπερέχουν των κινδύνων παρενεργειών». 

Η Νορβηγία ανακοίνωσε σήμερα τον θάνατο από εγκεφαλική αιμορραγία μίας υγειονομικού ηλικίας κάτω των 50 ετών, που νοσηλεύτηκε αφότου εμβολιάστηκε με το εμβόλιο της «AstraZeneca». Είναι το δεύτερο περιστατικό θανάτου που γνωστοποιείται τις τελευταίες ημέρες στη χώρα, η οποία ανέστειλε την Πέμπτη «για προληπτικούς λόγους» τη χρήση του συγκεκριμένου εμβολίου. «Δεν μπορούμε ούτε να αποκλείσουμε ούτε να επιβεβαιώσουμε ότι αυτό έχει να κάνει με το εμβόλιο», δήλωσε ένας αξιωματούχος της νορβηγικής Αρχής Φαρμάκων, ο Στέιναρ Μάντσεν, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου.

Η Ελλάδα αναμένει τις αποφάσεις του ΕΜΑ

Από το υπουργείο Υγείας δήλωναν πως οι αρμόδιες αρχές στη χώρα μας παρακολουθούν τις ευρωπαϊκές εξελίξεις γύρω από την υπόθεση με το εμβόλιο της AstraZeneca και η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών «βρίσκεται σε επαγρύπνηση» και σε επαφή με τον Ελληνικό Οργανισμό Φαρμάκων.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η Ελλάδα αναμένει τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων. Έως ότου υπάρξουν νεότερες οδηγίες εκ μέρους του ΕΜΑ, οι εμβολιασμοί με το εμβόλιο της ''AstraZeneca'' συνεχίζονται κανονικά στην Ελλάδα, όπως ανέφερε και σε χθεσινή ανακοίνωση η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών.

 (Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP). 

Η Φωνή της Πάρου χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. 
Με τη χρήση αυτού του ιστοτόπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.