SOS από τα νοσοκομεία της χώρας και στο βάθος… επίταξη: «Λειτουργούμε σε καθεστώς πολέμου»

Υγεία

Ολοένα και δυσκολότερη είναι η κατάσταση στα νοσοκομεία της χώρας, ειδικά στην Αττική, και όλα δείχνουν πως οδεύουμε προς επίταξη ιδιωτών γιατρών.

Τα νοσοκομεία της χώρας, και δη αυτά της Αττικής, «λυγίζουν» υπό το βάρος της πίεσης του κορονοϊού, την ώρα που όλα δείχνουν πως πηγαίνουμε σε επίταξη ιδιωτών ιατρών για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση.

Ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών έφτασε την Κυριακή του 674, αριθμός-ρεκόρ από την αρχή της Covid-19 στη χώρας μας, γεγονός που μαρτυρά την κρισιμότητα των ωρών.

Την ίδια ώρα, στην Αττική η πληρότητα στις κλίνες ΜΕΘ έφτασε στο 100% και γίνεται αγώνας για να μπορέσουν να λάβουν όλοι οι ασθενείς την απαραίτητη φροντίδα. Μεγάλα νοσοκομεία όπως το Αττικόν «κλείνουν» με περισσότερες από 60 εισαγωγές Covid σε κάθε γενική εφημερία. 

«Λειτουργούμε σε καθεστώς πολέμου»

Ο Γιώργος Φερεντίνος, καρδιολόγος στον Ευαγγελισμό, μίλησε στο Mega σχετικά με την εντεινόμενη πίεση στο νοσοκομείο, σημειώνοντας πως «λειτουργούμε σε καθεστώς πολέμου».

«Ήταν εφιαλτική εφημερία για ακόμα μια φορά» ενημέρωσε για το βράδυ που πέρασε. Σύμφωνα με τον ίδιο, υπήρξαν 110 εισαγωγές ασθενών non covid και 65 με κορονοϊό.

Οι ΜΕΘ και οι ΜΑΦ του νοσοκομείου είναι γεμάτες, ενώ 6-7 διασηλωμένοι είναι εκτός ΜΕΘ, γνωστοποίησε και προσέθεσε:

«Η προσέλευση είναι αρκετά μεγάλη. Είδατε τις φωτογραφίες με τα ΕΚΑΒ που γίνονται τρένο για να διακομίσουν περιστατικά».

Αναγκαστική είναι και η μεταφορά ασθενών και σε άλλα νοσοκομεία, είπε ο κ. Φερεντίνος, ενώ σχετικά με την πιθανότητα επίταξης ιδιωτών γιατρών είπε:

«Ο Ευαγγελισμός όπως και άλλα μεγάλα τριτοβάθμια νοσοκομεία μετατράπηκαν σε νοσοκομεία μιας νόσου. Πολλές κλίνες έγιναν Covid και άλλαξε ο ρόλος που επιτελούσαν προ της πανδημίας. Πιο επίκαιρο από ποτέ να μπουν στο παιχνίδι και τα μεγάλα ιδιωτικά νοσοκομεία. Είναι κρίμα να βλέπουμε ασθενείς να είναι διασωληνωμένοι σε ορόφους εκτός ΜΕΘ, ενώ υπάρχουν νοσοκομεία με πλήρως επανδρωμένες μονάδες, με γιατρούς υψηλού επιπέδου, που θα μπορέσουν να έχουν φροντίδα που τους αξίζει. Θα έχουν πολύ καλύτερη εντός της ΜΕΘ, εκεί πρέπει να είναι ένα διασωληνωμένο περιστατικό».

2021 03 22 ekab

Προς επίταξη

Σημειώνεται πως το τελεσίγραφο του υπουργού Υγείας, Βασίλη Κικίλια, προς τους ιδιώτες έληξε την Παρασκευή, χωρίς να έχει συμπληρωθεί ο αριθμός των γιατρών που ζήτησε ο υπουργός.

Συγκεκριμένα, ο κ. Κικίλιας έκανε έκκληση για 200 γιατρούς, ενώ ήταν μόλις 61 όσοι δήλωσαν πως θα ενισχύσουν την προσπάθεια. Όλα δείχνουν, λοιπόν, πως οδεύουμε προς επίταξη.

«Αν χρειασθεί να χρησιμοποιήσω και το ύστατο συνταγματικό εργαλείο που έχω στη διάθεσή μου, αυτό της επίταξης προσωπικών υπηρεσιών θα το κάνω», είχε ξεκαθαρίσει και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σημειώνεται πως οι ιδιώτες έχουν προετείνει στο υπουργείο 4ωρη απασχόληση χωρίς αποζημίωση, κάτι που ωστόσο δεν απαντήθηκε, ενώ το υπουργείο ζητά πλήρως μάχιμο και ευέλικτο προσωπικό 150 γιατρών για κάλυψη των αναγκών όπου προκύπτουν, οπότε φαίνεται να κινείται προς επίταξη 150 γιατρών μέσω λίστας.

Με φόντο τη συζήτηση περί επίταξης, έχει ξεσπάσει «πόλεμος» μεταξύ του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, σχετικά με ανακοίνωση του πρώτου.

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος κατηγόρησε τον ίδιο τον υπουργό για το «ναυάγιο» των διαπραγματεύσεων, ωστόσο ο ΙΣΑ πήρε αποστάσεις.

«Έχοντας καταθέσει σε κάθε φάση της επιδημίας εφαρμόσιμες προτάσεις μέχρι στιγμής αναξιοποίητες, λυπούμαστε για το αδιέξοδο που προέκυψε. Τώρα που η προσπάθεια προσέλκυσης γιατρών στο ΕΣΥ συνεχίζεται από τους Ιατρικούς Συλλόγους Αθήνας και Πειραιά, επισημαίνουμε ότι τα τελεσίγραφα και ο λαϊκισμός δυσχεραίνει την κατάσταση και καλούμε την ύστατη ώρα να αξιοποιηθούν οι προτάσεις μας επ’ ωφελεία των ασθενών και των πολιτών. Για μας η προσπάθεια συνεχίζεται» αναφερόταν στην ανακοίνωση του ΠΙΣ, που ζητούσε άμεσα συνάντηση με τον πρωθυπουργό.

«Προκειμένου να αποφευχθεί επιδείνωση της σοβαρής υγειονομικής κρίσης, το ΔΣ του ΠΙΣ ζητά άμεση συνάντηση με τον πρωθυπουργό της χώρας προκειμένου να συζητηθούν βιώσιμες λύσεις στο πρόβλημα, του οποίου η διαχείριση από τον υπουργό Υγείας μέχρι στιγμής είναι ανεπαρκής».

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, ξεκαθάρισε πως «το τελευταίο δελτίο τύπου που δημοσιοποιήθηκε από τον ΠΙΣ, είναι απόφαση του ΔΣ του ΠΙΣ, δεν έχει έγκριση της Ολομέλειας των προέδρων των Ιατρικών Συλλόγων και κατά συνέπεια του ΙΣΑ». 

Πώς θα γίνει η επίταξη

Εάν τελικώς προχωρήσουν προς την επίταξη, τότε θα εκδοθούν φύλλα πορείας που θα παραδοθούν από αστυνομικούς στη διεύθυνση που έχουν δηλώσει οι γιατροί στους ιατρικούς συλλόγους που ανήκουν. Σε αυτό θα αναφέρεται το νοσοκομείο που θα πρέπει να παρουσιαστούν καθώς η ώρα και ημερομηνία. 

Ο γιατρός που επιστρατεύεται είναι και αυτός που θα πρέπει να το παραλάβει. Σε περίπτωση άρνησης παραλαβής του εγγράφου προβλέπονται κυρώσεις σε βαθμό πλημμελήματος με ποινή φυλάκισης από 3 μήνες έως και 5 χρόνια.

Από την επιστράτευση μπορεί να εξαιρεθούν όσοι επικαλεστούν λόγους υγείας (σωματικής ή ψυχικής), πράγμα όμως που θα πρέπει να πιστοποιηθεί στη συνέχεια από αρμόδια υγειονομική επιτροπή. Το έγγραφο της επιστράτευσης θα μπορούσε να καταστεί άκυρο εάν δεν αναφέρεται ο νόμος βάσει του οποίου επιστρατεύεται ο γιατρός ή αν έχει σταλεί σε λάθος ταχυδρομική διεύθυνση.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, σε περίπτωση επιστράτευσης οι ιδιώτες γιατροί δεν θα τύχουν χρηματικής αμοιβής, όπως οι συνάδελφοι τους που έχουν εκδηλώσει εθελοντικά το ενδιαφέρον τους.

πηγή:  Sputnik Ελλάδα (sputniknews.gr)

Η Φωνή της Πάρου χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. 
Με τη χρήση αυτού του ιστοτόπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.