Ε Σε χαμηλά επίπεδα παγκοσμίως η εκστρατεία εμβολιασμού καθώς οι ανταγωνισμοί «φρενάρουν» τις μεγάλες δυνατότητες παραγωγής

Υγεία

Το πρώτο τρίμηνο του έτους ολοκληρώνεται και η εκστρατεία του εμβολιασμού σε παγκόσμιο επίπεδο παραμένει σε χαμηλά επίπεδα και υπολείπεται σαφώς από τις αρχικές προβλέψεις και προσδοκίες.

Μέχρι σήμερα έχουν διανεμηθεί περίπου 508 εκατομμύρια δόσεις και με δεδομένο ότι τα περισσότερα εμβόλια χρειάζονται δύο δόσεις, αυτό σημαίνει ότι ο πραγματικός αριθμός των εμβολιασμένων είναι σχεδόν ο μισός. Άρα το ποσοστό του παγκόσμιου πληθυσμού που έχει εμβολιαστεί είναι μόλις 3%! Φυσικά, οι μέσοι όροι κρύβουν την ανισότητα στην κατανομή των εμβολίων, με τις ισχυρές καπιταλιστικές χώρες να διατηρούν μακράν τα πρωτεία. 

Ο λόγος για την καθυστέρηση είναι οι γεωπολιτικοί ανταγωνισμοί μεταξύ των καπιταλιστικών κρατών, ιδίως των ιμπεριαλιστικών κέντρων και ο οικονομικός ανταγωνισμός των μονοπωλιακών ομίλων για το ποιος θα κατακτήσει τη «μερίδα του λέοντος» στην αγορά, ανταγωνισμοί που φρενάρουν τις μεγάλες δυνατότητες παραγωγής που προσφέρει η τεχνολογική εξέλιξη.

Νέες μονάδες παραγωγής στην Ευρώπη

Πηγή: Associated Press

Η Ευρώπη βρίσκεται πολύ χαμηλά στη λίστα των εμβολιασμών, κυρίως λόγω των μεγάλων καθυστερήσεων από την «AstraZeneca» και για αυτό το λόγο ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) έδωσε το πράσινο φως για τη λειτουργία τριών μονάδων παραγωγής εμβολίων σε ευρωπαϊκό έδαφος. Συγκεκριμένα ενέκρινε μία μονάδα παραγωγής στην Ολλανδία του εμβολίου της «AstraZeneca», νέα μονάδα παραγωγής του εμβολίου των «Pfizer/BioNTech» στο Μάρμπουργκ της Γερμανίας και την προσθήκη νέων γραμμών παραγωγής του εμβολίου της «Moderna» σε μονάδα της Ελβετίας.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε χθες ότι η εταιρεία «AstraZeneca» -που έχει δώσει στην ΕΕ μόνο 30 από τα 120 εκατομμύρια δόσεις για τις οποίες έχει δεσμευθεί βάσει του συμβολαίου της με την Κομισιόν για το πρώτο τρίμηνο του έτους- «θα πρέπει πρώτα να επανορθώσει για τις καθυστερήσεις» και να τηρήσει τις συμβατικές της υποχρεώσεις, πριν μπορέσει να κάνει εξαγωγή εμβολίων εκτός της Ευρώπης.

Τουρκία και Ιράν θα παράγουν το Sputnik V

Πηγή: Associated Press

Σήμερα, η Τουρκία ξεκίνησε τις συνομιλίες για την παραγωγή του ρωσικού εμβολίου «Sputnik-V» στο έδαφός της, όπως δήλωσε ο υπουργός Υγείας Φαχρετίν Κοτζά, προσθέτοντας ότι η Άγκυρα θα παραλάβει έως τα τέλη Μάη 100 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων.

Η Τουρκία μέχρι στιγμής χρησιμοποιεί εμβόλια της κινεζικής φαρμακοβιομηχανίας «Sinovac Biotech Ltd» και έχει πραγματοποιήσει 14,13 εκατομμύρια εμβολιασμούς πολιτών, εκ των οποίων 8,18 εκατομμύρια έχουν κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου από τις 14 Γενάρη όταν ξεκίνησαν οι μαζικοί εμβολιασμοί σε όλη τη χώρα.

Την ίδια ώρα και το Ιράν σχεδιάζει να ξεκινήσει την εγχώρια παραγωγή του ρωσικού εμβολίου «Sputnik-V» τον Απρίλη, όπως μετέδωσε το πρακτορείο RIA επικαλούμενο σημερινές δηλώσεις του Ιρανού πρέσβη στη Μόσχα.

Το Ιράν είχε εγκρίνει το ρωσικό εμβόλιο «Sputnik V» για επείγουσα χρήση το Γενάρη και έχει ανακοινώσει ότι έλαβε περισσότερες από 400.000 δόσεις από τις 2 εκατομμύρια που έχει παραγγείλει από τη Ρωσία.

Οι ΗΠΑ ενισχύουν τα δικά τους μονοπώλια

Πηγή: Associated Press

Αντίστοιχα, η αμερικανική κυβέρνηση προσπαθεί να ενισχύσει τα εμβόλια των δικών της μονοπωλίων. Σύμφωνα με αξιωματούχο του Λευκού Οίκου, την ερχόμενη εβδομάδα θα διανεμηθούν 11 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της «Johnson & Johnson's», ενώ συνεχίζει να αυξάνεται η παραγωγή εμβολίων προκειμένου να υποστηριχτεί η προσπάθεια του Λευκού Οίκου για τον εμβολιασμό πολιτών με 200 εκατομμύρια δόσεις κατά τις πρώτες εκατό ημέρες της θητείας του προέδρου Τζο Μπάιντεν.

Συνολικά οι αμερικανικές πολυεθνικές «Pfizer Inc», «Moderna Inc» και «Johnson & Johnson's» που παράγουν εμβόλια κατά της COVID-19 έχουν προμηθεύσει τις ΗΠΑ με 240 εκατομμύρια δόσεις το πρώτο τρίμηνο του 2021, παρά τις καθυστερήσεις σε μερικές παραδόσεις το Μάρτη.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, «Reuters»)

Η Φωνή της Πάρου χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. 
Με τη χρήση αυτού του ιστοτόπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.