Τι πρέπει να προσέχουμε ανάμεσα στην πρώτη και τη δεύτερη δόση του εμβολίου: Η αλήθεια για το αλκοόλ

Υγεία

Μία βασική συμβουλή δίνουν οι ειδικοί για το τι πρέπει να προσέχουμε ανάμεσα στο διάστημα που μεσολαβεί από την πρώτη έως τη δεύτερη δόση του εμβολίου του κορονοϊού.

Η αποφυγή της νόσησης από τον κορονοϊό στον χρόνο που μεσολαβεί από την πρώτη έως τη δεύτερη δόση του εμβολίου, είναι η βασική συμβουλή που δίνουν οι ειδικοί με τους οποίους μίλησε το Sputnik.

Όπως επισημαίνουν, το τρίπτυχο μάσκα, αποστάσεις, αντισηπτικά πρέπει να τηρηθεί απαρέγκλιτα.

«Το να μην κολλήσει τον ιό είναι το βασικότερο που πρέπει να προσέχει κάποιος. Αν κάποιος κολλήσει τον ιό, θα εμβολιαστεί σύμφωνα με τα όσα έχουν ανακοινωθεί, με μια δόση μετά από τρεις μήνες» επισημαίνει στο Sputnik η καθηγήτρια Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ Αθηνά Λινού.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει ο ΕΟΔΥ, ο εμβολιασμός των ατόμων με τεκμηριωμένη οξεία λοίμωξη από SARS-CoV-2 μπορεί να καθυστερήσει μέχρι το τέλος της περιόδου των 90 ημερών.

«Είμαστε ακόμα ευάλωτοι στον ιό ειδικά στις πρώτες δύο εβδομάδες μετά το εμβόλιο. Άρα πρέπει να προσέξουμε να μην κολλήσουμε ειδικά στο πρώτο δεκαπενθήμερο» επισημαίνει στο Sputnik, η λοιμωξιολόγος Βησσαρία Σακκά.

Και προσθέτει: «Μετά τις δύο εβδομάδες από το εμβόλιο, αποκτούμε περίπου 50%-60% ανοσία. Αυτό όμως δεν πρέπει να σημαίνει ότι πρέπει να σταματήσουμε να προσέχουμε».

 

Τι ισχύει για διατροφή και αλκοόλ

Μύθο χαρακτηρίζει από την πλευρά της η λοιμωξιολόγος Βησσαρία Σακκά τους περιορισμούς σε διατροφή και αλκοόλ μετά την πρώτη δόση του εμβολίου.

Αυτό που συνιστά από την πλευρά της είναι να δοθεί προσοχή στη δέκατη ή δωδέκατη μέρα για κάποιον οξύ και παρατεταμένο πόνο που μπορεί να υποδηλώνει θρόμβωση.

«Πρέπει να τονιστεί ότι πρόκειται για εξαιρετικά σπάνιες περιπτώσεις. Η θρόμβωση θα φέρει έντονους πόνους είτε στο κεφάλι, στην κοιλιά ή στη γάμπα. Αλλά πρέπει να τονίσουμε ξανά ότι είναι εξαιρετικά σπάνιο» καταλήγει η επιστήμονας.

Την ίδια στιγμή τονίζει ότι συμπτώματα όπως πονοκέφαλος, πυρετός, ατονία, ρίγη, πόνος στο χέρι για ένα 48ωρο μετά την πρώτη δόση είναι απολύτως φυσιολογικά.

Τι αναφέρει ο ΕΟΔΥ

Από την πλευρά του ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας επισημαίνει ότι τα νέα εμβόλια για τον κορονοϊό SARS-CoV-2 δεν υποκαθιστούν τα υπόλοιπα μέτρα δημόσιας υγείας στη φάση αυτή της πανδημίας.

«Καταρχήν, ο εμβολιασμός σε μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού απαιτεί χρόνο. Επίσης, πρέπει να δούμε τι ποσοστό του πληθυσμού τελικά θα εμβολιαστεί και να γνωρίζουμε ακόμη περισσότερα για τον τρόπο μετάδοσης του νέου κορονοϊού. Ακόμα δεν είναι γνωστό τι ποσοστό του πληθυσμού πρέπει να εμβολιαστεί με τα νέα εμβόλια για να εξασφαλιστεί η ανοσία της αγέλης, με άλλα λόγια δε γνωρίζουμε πόσοι χρειάζονται να έχουν νοσήσει και να έχουν εμβολιαστεί συνολικά ώστε ο νέος κορονοϊός να μη μεταδίδεται».

«Επιπρόσθετα, απαιτούνται περισσότερα δεδομένα όσον αφορά στην αποτελεσματικότητα των νέων εμβολίων κατά του SARS-CoV-2 να μειώσουν τον κίνδυνο μετάδοσης του ιού μέχρι οι αρμόδιοι φορείς να άρουν τα λοιπά μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας ενάντια στο νέο, ιδιαίτερα μεταδιδόμενο, αυτό ιό. Σύμφωνα με τα υπάρχοντα δεδομένα, η πρώτη δόση του εμβολίου δεν εξασφαλίζει την απαιτούμενη προστασία. Για αυτό και οι εμβολιασμένοι θα πρέπει να συνεχίσουν τη χρήση μάσκας, την τήρηση κοινωνικής απόστασης, την τακτική και σχολαστική υγιεινή των χεριών και την καθαριότητα του χώρου όπου ζουν ή εργάζονται. Μία αντίθετη πρακτική μπορεί να οδηγήσει σε νέα έξαρση των κρουσμάτων, γεγονός απευκταίο καθώς ήδη η ανθρωπότητα έχει δοκιμαστεί σοβαρά από αυτή την πανδημία».

πηγή: Sputnik Ελλάδα (sputniknews.gr)

Η Φωνή της Πάρου χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. 
Με τη χρήση αυτού του ιστοτόπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.