Εγκρίθηκε από τον Π.Ο.Υ. το κινεζικό εμβόλιο της Sinovac

Υγεία

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ενέκρινε σήμερα για επείγουσα χρήση το εμβόλιο κατά της Covid-19 της κινεζικής εταιρείας Sinovac, όπως ανακοίνωσε ο ΠΟΥ σε ένα δελτίο τύπου.

Η επιτροπή των ειδικών για θέματα εμβολιασμού του ΠΟΥ συνέστησε αυτό το εμβόλιο, που γίνεται σε δύο δόσεις με διάστημα, ανάμεσά τους, 2 έως 4 εβδομάδων για τα άτομα 18 ετών και άνω.

Κατά τη διάρκεια της επίσημης ενημέρωσης, ο γ.γ. του Οργανισμού Τέντρος Γκεμπρεγεσούς δήλωσε ότι το εμβόλιο κρίθηκε ασφαλές και αποτελεσματικό, ενώ η ευκολία στην αποθήκευσή του θεωρείται ακόμη ένα πλεονέκτημα.

Πρόκειται για το δεύτερο κινεζικό εμβόλιο που λαμβάνει το «πράσινο φως» του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, μια απόφαση που επιτρέπει την ένταξη του σκευάσματος το διεθνές σύστημα Covax για τη διανομή των εμβολίων κατά της Covid, ιδίως στις πιο ευάλωτες χώρες. Ο ΠΟΥ είχε ήδη εγκρίνει το Sinopharm, που παρασκευάζεται στο Πεκίνο, στις 7 Μαΐου.

Η αρμόδια επιτροπή του ΠΟΥ δήλωσε ότι ενέκρινε το εμβόλιο έπειτα από αξιολόγηση των δεδομένων για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα του εμβολίου, αλλά και εξετάζοντας τις πρακτικές της εταιρείας παραγωγής. Ωστόσο, η αποτελεσματικότητά του στους άνω των 60 ετών δεν έχει αξιολογηθεί, ούτε σε άτομα με υποκείμενα νοσήματα, ούτε σε εγκύους, ενώ δεν υπάρχουν επαρκή δεδομένα για τυχόν επικίνδυνες παρενέργειές του.

«Ο κόσμος έχει απεγνωσμένα ανάγκη πολλά εμβόλια κατά της Covid-19, ώστε να αντιμετωπίσει τις τεράστιες ανισότητες παγκοσμίως», δήλωσε η γενική υποδιευθύντρια του ΠΟΥ, γιατρός Μαριάντζελα Σιμάο, επιφορτισμένη με την πρόσβαση στα φάρμακα και τα προϊόντα υγείας.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, η αποτελεσματικότητα του Sinovac είναι στο 57% για την πρόληψη των συμπτωματικών κρουσμάτων Covid, αλλά στο 100% για την αποτροπή των σοβαρότερων κρουσμάτων και των νοσηλειών, στους πληθυσμούς που μελετήθηκαν. 

Το εμβόλιο αυτό «είναι εύκολο να αποθηκευτεί, γεγονός που το καθιστά εύκολο στη διαχείριση και ιδιαίτερα κατάλληλο για τις χώρες που διαθέτουν ελάχιστους πόρους», υπογραμμίζει ο οργανισμός.

ΠΗΓΗ: https://www.efsyn.gr/

Η Φωνή της Πάρου χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. 
Με τη χρήση αυτού του ιστοτόπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.