Συνολικά 50 φορές περισσότερα αντισώματα με την 3η δόση, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη

Υγεία

Για επίπεδα αντισωμάτων 50 φορές περισσότερα με την τρίτη δόση απ' ό,τι σε όσους είχαν νοσήσει, κάνει λόγο αμερικανική μελέτη μετά από έρευνες σε εθελοντές.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η μελέτη που έγινε με επικεφαλής την επίκουρη καθηγήτρια Αλέξις Ντεμόνμπρεουν της Ιατρικής Σχολής Feinberg του Πανεπιστημίου Νorthwestern του Σικάγου, η προστασία από ένα mRNA εμβόλιο κατά του κορονοϊού (δηλαδή είτε με «Pfizer» είτε με «Moderna») μπορεί να διαρκέσει περισσότερο μετά από μια τρίτη ενισχυτική δόση από ό,τι μετά τις αρχικές δύο δόσεις. 

Σύμφωνα με το πρακτορείο «Reuters», οι ερευνητές μέτρησαν την ανοσιακή απόκριση 33 μεσηλίκων, που είχαν κάνει τις δύο δόσεις κατά μέσο όρο πριν εννέα μήνες πριν, αλλά και μετά την τρίτη δόση. Όπως έγινε γνωστό πριν την «αναμνηστική», τα επίπεδα αντισωμάτων είχαν μειωθεί κατά περίπου 10 φορές σε σχέση με τα επίπεδά τους λίγο μετά τη δεύτερη δόση. Μετά τη 3η δόση, τα επίπεδα αντισωμάτων είχαν αυξηθεί κατά 25 φορές και ήταν πενταπλάσια σε σχέση με εκείνα μετά τη δεύτερη δόση, μέσα σε έξι έως 10 μέρες. 

Η επίκουρη καθηγήτρια Αλ. Ντεμόνμπρεουν δήλωσε ότι «επειδή τα επίπεδα αντισωμάτων είναι τόσο υψηλά, η ενισχυτική δόση πιθανώς μπορεί να μας δώσει προστασία για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από ό,τι είδαμε να συμβαίνει μετά τις δύο δόσεις του εμβολίου», ενώ το βασικό συμπέρασμα των ερευνητών είναι ότι «τα δεδομένα της μελέτης υποστηρίζουν τη χρήση ενισχυτικών δόσεων για να αποτραπούν οι λοιμώξεις breakthrough σε εμβολιασμένους και επίσης υποδηλώνουν ότι η ανοσία σε επίπεδο αντισωμάτων μπορεί να διαρκέσει περισσότερο από ό,τι μετά τη δεύτερη δόση».

(Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Η Φωνή της Πάρου χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. 
Με τη χρήση αυτού του ιστοτόπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.