Παγκόσμια ανησυχία για την παραλλαγή «Όμικρον»

Υγεία

Η παραλλαγή «Όμικρον» προκαλεί παγκόσμια ανησυχία, καθώς οι τεράστιες ανισότητες στους εμβολιασμούς -απόρροια της αξιοποίησης του εμβολίου ως εμπόρευμα- και η έλλειψη ουσιαστικών μέτρων προστασίας που θα συνέβαλαν στην εξάλειψη της πανδημίας δημιουργούν το έδαφος για την εμφάνιση νέων, πιο επικίνδυνων μεταλλάξεων. 

Το παραλλαγμένο στέλεχος «Όμικρον» του κορονοϊού είναι πιθανό να εξαπλωθεί σε όλο τον κόσμο, ενώ ανάλογα με τα χαρακτηριστικά της παραλλαγής «ενδέχεται να υπάρξουν μελλοντικές εξάρσεις της covid-19, οι οποίες μπορεί να έχουν σοβαρές επιπτώσεις» σε κάποιες περιοχές, προειδοποίησε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

Η υπηρεσία του ΟΗΕ, στις τεχνικές της συμβουλές προς τα 194 μέλη της, τα κάλεσε να επιταχύνουν τον εμβολιασμό των ευάλωτων ομάδων κατά της covid-19 και να «καταρτίσουν σχέδια μετριασμού» προκειμένου να παραμείνουν σε λειτουργία οι βασικές υγειονομικές υπηρεσίες τους.

«Η Όμικρον έχει έναν πρωτόγνωρο αριθμό μεταλλάξεων στην πρωτεΐνη ακίδα της, κάποιες από τις οποίες προκαλούν ανησυχία για την ενδεχόμενη επίπτωσή τους στην πορεία της πανδημίας», προειδοποίησε ο ΠΟΥ. «Συνολικά ο παγκόσμιος κίνδυνος από το νέο στέλεχος ανησυχίας Όμικρον εκτιμάται ότι είναι πολύ υψηλός», τόνισε.

Ωστόσο ο οργανισμός εκτίμησε ότι χρειάζονται περισσότερες έρευνες προκειμένου να κατανοηθεί η ικανότητα του «Όμικρον» να διαφεύγει της προστασίας που προκαλούν τα εμβόλια και προηγούμενες μολύνσεις από άλλα στελέχη του κορονοϊού, εξηγώντας ότι τις επόμενες εβδομάδες θα υπάρχουν περισσότερα στοιχεία. «Κρούσματα covid-19 και μολύνσεις αναμένονται σε εμβολιασμένους, αν και σε μικρότερο και αναμενόμενο ποσοστό», κατέληξε.

Η αθλιότητα της πολιτικής του Φαρμάκου - εμπόρευμα, που μεγαλώνει την απόσταση μεταξύ των επιστημονικών/τεχνολογικών επιτευγμάτων και των λαϊκών αναγκών στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, αποτυπώνεται το γεγονός ότι στις πιο φτωχές χώρες ο εμβολιασμός δεν καλύπτει πάνω από το 6% του πληθυσμού, την ώρα που οι φαρμακοβιομηχανίες των εμβολίων αποκομίζουν 93,6 εκατομμύρια τη μέρα.

Ακόμη πιο αναγκαία η τρίτη δόση, λένε οι επιστήμονες

Οι επιστήμονες σε όλο τον κόσμο έχουν επιδοθεί σε έναν αγώνα δρόμου για να μελετήσουν τη νέα παραλλαγή και να εκτιμήσουν πόσο επικίνδυνη μπορεί να είναι, ιδίως σε ποιό βαθμό έχει την ικανότητα να διαφεύγει της ανοσίας μετά από εμβόλια ή νόσο «Covid-19» (κίνδυνος επαναλοίμωξης).

Αν και η εικόνα παραμένει ασαφής προς το παρόν, η γενική εκτίμηση είναι ότι ο πλήρης εμβολιασμός με δύο δόσεις θα συνεχίσει να παρέχει προστασία, αλλά μειωμένη (άγνωστο ακόμη πόσο), έναντι του κινδύνου βαριάς νόσου και θανάτου, γι' αυτό η χορήγηση ενισχυτικής τρίτης δόσης είναι ακόμη περισσότερο αναγκαία προκειμένου να προστατευθούν περισσότεροι άνθρωποι.

Πηγή: Associated Press

Με βάση τα έως τώρα δεδομένα κυρίως από την Αφρική, σύμφωνα με τους «Τάιμς της Νέας Υόρκης» και τη «Γκάρντιαν», προκύπτει μια ανάμικτη εικόνα από τους επιστήμονες για τη νέα παραλλαγή.

Ο πρόεδρος της Moderna δρ. Στέφεν Χοτζ ανέφερε ότι η Όμικρον περιλαμβάνει ένα «μίγμα μεταλλάξεων Φρανκεστάιν» που εγείρει ανησυχίες, όμως πιθανότατα θα παραμένει σχετικά ευάλωτη στα εμβόλια. Αν όχι, τότε τα τελευταία θα χρειαστούν αναπροσαρμογές, κάτι που μπορεί να συμβεί αρκετά γρήγορα χάρη στην τεχνολογία mRNA. Παρόλο που η «Όμικρον» έχει πολύ περισσότερες μεταλλάξεις, θα υπάρχουν πάντα περιοχές της νέας παραλλαγής που θα είναι εκτεθειμένες στα αντισώματα και στα Τ-κύτταρα. Από την άλλη, η «Όμικρον» πιθανώς είναι πιο μεταδοτική και ικανότερη - σε σχέση με τη Δέλτα και προηγούμενες παραλλαγές - να διαφεύγει της ανοσιακής αντίδρασης του οργανισμού, τόσο λόγω εμβολιασμού όσο και νόσησης. Το πόσο ικανή είναι να το κάνει αυτό, και αν θα υπάρξει όντως ανάγκη για αναπροσαρμογή των τωρινών εμβολίων, θα χρειαστούν περίπου δύο εβδομάδες για να απαντηθεί.

Ο ΠΟΥ, στην ανακοίνωσή του, τόνισε ότι οι εμπειρογνώμονες προσπαθούν να κατανοήσουν τις πιθανές συνέπειες της παραλλαγής στα αντίμετρα που έχουν ληφθεί, συμπεριλαμβανομένων και των εμβολίων για την Covid-19.

Μια Νοτιοαφρικανή γιατρός, η οποία ήταν η πρώτη που υποπτεύθηκε μια άλλη παραλλαγή, δήλωσε σήμερα ότι μέχρι στιγμής τα συμπτώματα που παρουσιάζουν οι ασθενείς με «Όμικρον» είναι ήπια και μπορούν να αντιμετωπιστούν στο σπίτι. Η Δρ. Ανζελίκ Κέτζε, η επικεφαλής του Ιατρικού Συλλόγου Νοτίου Αφρικής, είπε στο «Reuters» ότι, σε αντίθεση με την παραλλαγή «Δέλτα», οι ασθενείς μέχρι τώρα δεν παραπονιούνται για απώλεια γεύσης ή όσφρησης και δεν παρουσιάζουν σημαντική μείωση του επιπέδου του οξυγόνου.

Πληθαίνουν τα περιοριστικά μέτρα

Ο εντοπισμός της «Όμικρον» από επιστήμονες της Νότιας Αφρικής σήμανε παγκόσμιο συναγερμό. Η μια κυβέρνηση μετά την άλλη επιβάλουν ταξιδιωτικούς περιορισμούς στις χώρες της νότιας Αφρικής, καθώς η νέα παραλλαγή, επαναφέρει με τον πλέον χαρακτηριστικό τρόπο την αδυναμία των συστημάτων υγείας να ανταπεξέλθουν, ακόμα και στις πλέον ισχυρές καπιταλιστικές χώρες, ως αποτέλεσμα των πολιτικών που αντιμετωπίζουν την υγεία ως κόστος. 

Πηγή: Associated Press

Πέραν της Μποτσουάνα που εντοπίστηκε η παραλλαγή, μέχρι στιγμής επιβεβαιωμένα κρούσματα έχουν εντοπιστεί στην Αυστραλία, το Βέλγιο, τη Βρετανία, τη Δανία, τη Γερμανία, το Χονγκ Κονγκ, το Ισραήλ, την Τσεχία, την Ιταλία, την Ολλανδία, τον Καναδά και πιθανώς στην Γαλλία και στην Ελβετία.

Η Βρετανία αποφάσισε να συγκαλέσει σήμερα Δευτέρα έκτακτη σύνοδο των υπουργών Υγείας της G7 για να συζητηθούν οι πρόσφατες εξελίξεις.

Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, ανακοίνωσε σήμερα ότι θα απαγορευθεί η είσοδος στη χώρα σε όλους τους ξένους επισκέπτες από αύριο Τρίτη 30ή Νοέμβρη, προκειμένου να αποτραπεί ο κίνδυνος εξάπλωσης της «Όμικρον» στο αρχιπέλαγος.

Οι Ιάπωνες οι οποίοι επιστρέφουν από κράτη όπου έχουν εντοπιστεί κρούσματα της παραλλαγής αυτής θα μπορούν να μπουν στη χώρα, αλλά θα είναι υποχρεωμένοι να τίθενται σε καραντίνα σε εγκαταστάσεις που θα τους υποδεικνύονται, πρόσθεσε ο επικεφαλής της ιαπωνικής κυβέρνησης. Η Ιαπωνία είναι η δεύτερη χώρα μετά το Ισραήλ, που λαμβάνει αντίστοιχο μέτρο.

Στις ΗΠΑ, ο επιδημιολόγος Δρ Άντονι Φάουτσι, προειδοποίησε τους Αμερικανούς να είναι προετοιμασμένοι για την εξάπλωση της νέας παραλλαγής. Δεν είναι όμως ξεκάθαρο τι μέτρα θα ληφθούν, εφόσον χρειαστεί. Ο Φάουτσι έχει δηλώσει ότι η παραλλαγή πιθανότατα βρίσκεται ήδη στη χώρα, αν και δεν έχει επιβεβαιωθεί κανένα κρούσμα.

Στη Βρετανία, η κυβέρνηση ανακοίνωσε μέτρα όπως τον υποχρεωτικό έλεγχο όλων των ταξιδιωτών που φτάνουν στη χώρα και τη χρήση μάσκας σε καταστήματα και μέσα μεταφοράς.

Πηγή: Associated Press

Ενώ χώρες όπως η Ινδονησία και η Σαουδική Αραβία προστέθηκαν στον κατάλογο εκείνων που επέβαλαν ταξιδιωτικούς περιορισμούς, η Νότια Αφρική κατήγγειλε τα μέτρα ως άδικα και επιζήμια για την οικονομία της, υποστηρίζοντας ότι «τιμωρείται» για την επιστημονική ανακάλυψή της. Ωστόσο, ανησυχώντας για την αύξηση των κρουσμάτων, ο πρόεδρος Σίριλ Ραμαφόζα είπε σήμερα ότι η κυβέρνηση εξετάζει την πιθανότητα να καταστήσει υποχρεωτικό τον εμβολιασμό σε ορισμένες περιοχές ή για ορισμένες δραστηριότητες.

Άρση των περιορισμών ζητά η Ν. Αφρική

Πηγή: Associated Press

Η Νότια Αφρική ζήτησε να αρθούν αμέσως οι περιορισμοί, μια έκκληση που απηύθυνε και ο ΠΟΥ, επαναλαμβάνοντας ότι τα σύνορα πρέπει να μείνουν ανοιχτά.

Πολλές γειτονικές της χώρες, που επηρεάζονται ευθέως ή εμμέσως από τις απαγορεύσεις, κατήγγειλαν επίσης τα μέτρα, με τον πρόεδρο του Μαλάουι, τον Λάζαρους Τσακουέρα, να μιλάει ακόμη και για «αφρικανοφοβία». «Ανησυχούμε όλοι για τη νέα παραλλαγή της Covid και πρέπει να ευχαριστήσουμε τους Νοτιοαφρικανούς επιστήμονες που την εντόπισαν πριν από οποιονδήποτε άλλον. Αλλά οι αποφάσεις που αφορούν την Covid πρέπει να βασίζονται σε επιστημονικά δεδομένα, όχι στην αφρικανοφοβία», τόνισε.

(Με πληροφορίες από: ΑΠΕ-ΜΠΕ, «Reuters», AFP)

Η Φωνή της Πάρου χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. 
Με τη χρήση αυτού του ιστοτόπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.