ΠΟΥ :Τα εμβόλια πρέπει να δρουν κατά της παραλλαγής «Omicron»

Υγεία

Δεν υπάρχει «κανένας λόγος να αμφιβάλουμε ότι τα υπάρχοντα εμβόλια προστατεύουν» τους ασθενείς που έχουν προσβληθεί από την παραλλαγή Όμικρον από τις σοβαρές μορφές της Covid-19, εκτιμά ο Μάικλ Ράιαν, ο επικεφαλής της διεύθυνσης αντιμετώπισης επειγόντων στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

«Έχουμε πολύ αποτελεσματικά εμβόλια που έχουν αποδείξει την επάρκειά τους απέναντι σε όλες τις παραλλαγές μέχρι τώρα, όσον αφορά τη σοβαρότητα της ασθένειας και την ανάγκη νοσηλείας» είπε ο Δρ Ράιαν σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Γαλλικό Πρακτορείο.

«Δεν υπάρχει λόγος να σκεφτόμαστε ότι δεν θα συμβεί το ίδιο» με την Όμικρον, πρόσθεσε, εξηγώντας ότι είμαστε ακόμη στην αρχή των μελετών για αυτήν την παραλλαγή που εντοπίστηκε στις 24 Νοεμβρίου και έχει καταγραφεί μέχρι τώρα σε περίπου 40 χώρες.

Οι πρώτες εργαστηριακές δοκιμές της νέας παραλλαγής στη Νότια Αφρική για το εμβόλιο της Pfizer έδειξαν ότι υπήρξε «πολύ μεγάλη πτώση» στο πόσο καλά τα αντισώματα του εμβολίου εξουδετέρωσαν το νέο στέλεχος, σύμφωνα με ερευνητές. 

Επιπλέον, ο Μάικλ Ράιαν είπε ότι τα αρχικά δεδομένα υποδεικνύουν ότι η «Omicron» δεν έκανε τους ανθρώπους πιο άρρωστους από την «Delta» και άλλα στελέχη. «Αν μη τι άλλο, η κατεύθυνση είναι προς λιγότερη σοβαρότητα», ανέφερε.

Ωστόσο, η ικανότητα της «Omicron» να ξεφύγει από τα αντισώματα του εμβολίου είναι «ατελής», δήλωσε ο καθηγητής Αλεξ Σιγκάλ, ιολόγος στο Africa Health Research Institute, ο οποίος ηγήθηκε της έρευνας. Είπε ότι τα αποτελέσματα, με βάση τις εξετάσεις αίματος από 12 άτομα, ήταν «καλύτερα από ό,τι περίμενα από την "Omicron"».

Ο καθηγητής Sigal είπε ότι ο εμβολιασμός, σε συνδυασμό με προηγούμενη μόλυνση, θα μπορούσε ακόμα να εξουδετερώσει την παραλλαγή. Αυτό υποδηλώνει ότι οι ενισχυτές μπορεί να αποφέρουν σημαντικό όφελος.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι προηγούμενη μόλυνση, ακολουθούμενη από εμβολιασμό ή αναμνηστικό, είναι πιθανό να αυξήσει το επίπεδο εξουδετέρωσης και πιθανότατα θα προστατεύσει τους ανθρώπους από σοβαρές ασθένειες.

Περισσότερα στοιχεία για το πόσο καλά λειτουργεί το εμβόλιο της Pfizer έναντι της Omicron αναμένεται να δημοσιευτούν τις επόμενες μέρες. Δεν υπάρχουν ακόμη σημαντικά στοιχεία για το πώς τα εμβόλια «Moderna», «Johnson & Johnson» και άλλα αντέχουν στη νέα παραλλαγή.

(Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ)

Η Φωνή της Πάρου χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. 
Με τη χρήση αυτού του ιστοτόπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.