Πάνω από 1.500 άνθρωποι θα είχαν σωθεί αν είχε ενισχυθεί το δημόσιο σύστημα Υγείας

Υγεία

Στο 88,4% η θνητότητα στους διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ δείχνει πρόσφατη μελέτη

 

Οι εγκληματικές ευθύνες της σημερινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων, για τις χιλιάδες ανθρώπων που θα μπορούσαν να έχουν σωθεί αν υπήρχαν τουλάχιστον 3.500 δημόσιες κλίνες ΜΕΘ, το αναγκαίο και εξειδικευμένο προσωπικό στο δημόσιο σύστημα Υγείας, αυξημένη κρατική χρηματοδότηση, αναδεικνύονται και από τη μελέτη των καθηγητών Σ. Τσιόδρα και Θ. Λύτρα που κυκλοφόρησε χτες.

Η μελέτη αφορά τη θνητότητα διασωληνωμένων ασθενών με Covid-19 σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας, από τον Σεπτέμβρη του 2020 μέχρι και τις 6 Μάη του 2021, και επιβεβαιώνει ότι αυτή αυξάνεται εκτός ΜΕΘ, στον αντίποδα των κυβερνητικών ισχυρισμών που διατυπώθηκαν πριν από μερικές μέρες.

Συγκεκριμένα, από 1/9/20 μέχρι 6/5/21 εκτός ΜΕΘ Covid νοσηλεύτηκαν 311 διασωληνωμένοι ασθενείς. Επέζησαν μόνο οι 36Ενώ 275 άνθρωποι (88,4%) πέθαναν περιμένοντας να βρεθεί κρεβάτι Εντατικής και να δώσουν μάχη για τη ζωή τους.

«Πάνω από 400 διασωληνωμένοι Covid-19 αυξάνουν την πιθανότητα θνητότητας και δημιουργούν ασφυξία στο σύστημα Υγείας»: Αυτή είναι μία από τις τραγικές διαπιστώσεις της έρευνας, που δείχνει πόσο εγκληματική είναι η πολιτική που θεωρεί «πολυτέλεια» την επάρκεια σε δημόσια κρεβάτια ΜΕΘ.

Αυξάνεται η θνητότητα στα περιφερειακά νοσοκομεία

Όσο περισσότεροι είναι οι διασωληνωμένοι στο δημόσιο σύστημα Υγείας, τόσο αυξάνει κλιμακωτά η πιθανότητα θανάτου ανά μέρα νοσηλείας: +25% για πάνω από 400 διασωληνωμένους, +57% για πάνω από 800 διασωληνωμένους. Στις διασωληνώσεις σε νοσοκομεία «εκτός Αττικής», τα οποία μετρούν ελάχιστες έως καθόλου κλίνες ΜΕΘ (Ρόδος, Λέρος, Κάλυμνος, Λήμνος κ.λπ.) η θνητότητα αυξάνεται 35 - 40%.

Σημειώνεται ότι τη χρονική περίοδο διεξαγωγής της έρευνας, περίπου το 5% του συνόλου των διασωληνωμένων ήταν εκτός ΜΕΘ και όπως εκτιμάται πάνω από 1.500 άνθρωποι θα ζούσαν αν είχαν νοσηλευτεί σε ΜΕΘ και αν το δημόσιο σύστημα Υγείας είχε το απαραίτητο μόνιμο προσωπικό, εξοπλισμό και υποδομές που έτσι κι αλλιώς υπολείπονταν πριν από την πανδημία.

Εντός ΜΕΘ Covid νοσηλεύτηκαν 5.971 διασωληνωμένοι, επέζησαν οι 2.258, έχασαν τη ζωή τους 3.713 (62,2%). Η νοσηλεία εκτός της Αττικής συνδέθηκε και με αυξημένη ενδονοσοκομειακή θνησιμότητα, στη Θεσσαλονίκη και την υπόλοιπη χώρα.

Επίσης, από τους 3.988 νεκρούς της περιόδου εκτιμάται ότι θα μπορούσαν να γλιτώσουν οι 1.535, καθώς ο θάνατός τους αποδίδεται αθροιστικά σε 3 παράγοντες: 947 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους επειδή το σύστημα Υγείας πιέστηκε, 133 γιατί δεν βρήκαν κρεβάτι σε ΜΕΘ και παρέμειναν διασωληνωμένοι εκτός και 656 γιατί νοσηλεύτηκαν σε νοσοκομεία εκτός Αττικής που αγκομαχούν από το βάρος των ελλείψεων.

«Τα δεδομένα δείχνουν (...) πως με πάνω από 400 διασωληνωμένους, χάνουμε ασθενείς που αναμένεται να ζούσαν αν νοσηλεύονταν υπό άλλες συνθήκες (...) Με άλλα λόγια, το αν θα επιβιώσεις της διασωλήνωσης φαίνεται πως εξαρτάται από το πού ζεις και σε ποια περίοδο (με τι φόρτο στο ΕΣΥ) έτυχε να αρρωστήσεις. Το αν αυτό είναι αποδεκτό, ας το κρίνει ο κάθε πολίτης και ας βγάλει τα όποια συμπεράσματα», ανέφερε σε παρεμβάσεις του ο Θ. Λύτρας, ο οποίος σημείωσε μάλιστα ότι τα ευρήματα της συγκεκριμένης μελέτης γνωστοποιήθηκαν «άμεσα και επανειλημμένα σε όσους λαμβάνουν τις αποφάσεις στο "ανώτατο επίπεδο"» στα τέλη Μάη του 2021.

Στο μεταξύ, χτες, 181 άνθρωποι παρέμεναν διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ, ενώ ένας 51χρονος περιμένει να βρεθεί κρεβάτι από τις 18 Νοέμβρη!

Η Φωνή της Πάρου χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. 
Με τη χρήση αυτού του ιστοτόπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.