Καλπάζει η «Όμικρον» σε όλο τον κόσμο, οδηγώντας στα πρόθυρα της κατάρρευσης τα συστήματα Υγείας

Υγεία

Με την παραλλαγή «Όμικρον» να επελαύνει σε όλο τον κόσμο, εκτοξεύοντας τα κρούσματα και αυξάνοντας νοσηλείες και θανάτους, αποκαλύπτεται για ακόμη μια φορά η βαρβαρότητα του καπιταλισμού. 

Ακόμη και τα πιο ισχυρά κράτη αδυνατούν να προστατεύσουν τους λαούς, δύο χρόνια μετά το ξέσπασμά της πανδημίας και ένα χρόνο μετά την κυκλοφορία των εμβολίων. Τα εμπορευματοποιημένα συστήματα Υγείας όλων των αστικών κρατών, βρίσκονται για άλλη μια φορά στα πρόθυρα της κατάρρευσης. 

Προειδοποιήσεις ΠΟΥ για την αντοχή των συστημάτων υγείας

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ανέφερε χθες πως τα στοιχεία υποδεικνύουν μέχρι τώρα ότι η «Όμικρον» προκαλεί λιγότερο βαριά μορφή της νόσου. Ωστόσο, ειδικοί προειδοποιούν πως ο όγκος και μόνο των εισαγωγών στα νοσοκομεία απειλεί να προκαλέσει κορεσμό του συστήματος, ενώ ήδη κάποια ιδρύματα δυσκολεύονταν να αντιμετωπίσουν το κύμα εισαγωγών.

Η Βρετανία η οποία ανακοίνωσε σήμερα ότι κατέγραψε για πρώτη φορά περισσότερα από 200.000 νέα ημερήσια κρούσματα, απειλείται με νοσοκομειακή κρίση λόγω της έλλειψης προσωπικού που προκάλεσε το κύμα της «Όμικρον».

Η Κάθριν Σμόλγουντ, υπεύθυνη εκτάκτων καταστάσεων του ΠΟΥ, σε συνέντευξή της ανέφερε ότι περιμένει παρόμοια σενάρια σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες: «Ακόμη και σε μεγάλα και εξελιγμένα συστήματα υγείας υπάρχουν πραγματικές προκλήσεις αυτή τη στιγμή, και είναι πιθανό αυτό να επαναληφθεί στην περιοχή δεδομένου ότι η ''Όμικρον'' θα προκαλεί αύξηση των κρουσμάτων».

Νέο ρεκόρ κρουσμάτων στις ΗΠΑ

Πηγή: Associated Press

Στις ΗΠΑ επιβεβαιώθηκαν σχεδόν 1 εκατομμύριο κρούσματα του νέου κορονοϊού τη Δευτέρα, ο υψηλότερος αριθμός που έχει ανακοινωθεί από οποιαδήποτε χώρα του κόσμου αφότου εκδηλώθηκε η πανδημία. Πρόκειται για σχεδόν τις διπλάσιες μολύνσεις σε σύγκριση με την περασμένη εβδομάδα.

Ο αριθμός των ασθενών με Covid που χρειάστηκε να εισαχθούν σε νοσοκομεία αυξήθηκε κατά σχεδόν 50% την τελευταία εβδομάδα: Πλέον ξεπερνούν τους 100.000, σύμφωνα με τα δεδομένα που συγκεντρώνει το πρακτορείο ειδήσεων «Reuters». Αυτό συμβαίνει για πρώτη φορά τον τελευταίο χρόνο.

Σε εθνική κλίμακα, οι ΗΠΑ κατέγραφαν κατά μέσον όρο 486.000 κρούσματα του SARS-CoV-2 την τελευταία εβδομάδα, αριθμός που διπλασιάστηκε μέσα σε επτά ημέρες και δεν χωράει σύγκριση με αυτούς που ανακοινώνουν οι αρχές σε οποιαδήποτε άλλη χώρα.

Μολονότι ο μέσος αριθμός των θανάτων εξαιτίας επιπλοκών της Covid παρέμεινε σχετικά σταθερός τον Δεκέμβριο και τις πρώτες ημέρες του Ιανουαρίου -γύρω στους 1.300 την ημέρα, σύμφωνα με τα δεδομένα που συγκεντρώνει το «Reuters»- η αύξηση των θανάτων συνήθως ακολουθεί αυτή των κρουσμάτων, των εισαγωγών στα νοσοκομεία και των διασωληνώσεων.

Η «Όμικρον» επιβεβαιώνεται στην πράξη πως είναι πολύ πιο μεταδοτική από προηγούμενες παραλλαγές, καθώς μετατράπηκε αστραπιαία στην κυρίαρχη. Εκτιμάται ότι αποτελούσε το 95,4% των κρουσμάτων την 1η Ιανουαρίου, σύμφωνα με τους υπολογισμούς των Ομοσπονδιακών Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) που δημοσιοποιήθηκαν χθες Τρίτη.

Στα όρια του τα συστήματα υγείας σε Γαλλία και Γερμανία

Περισσότερα από 270.000 κρούσματα Covid-19 καταγράφηκαν στη Γαλλία το τελευταίο 24ωρο, ένα νέο ρεκόρ, όπως ανακοίνωσαν σήμερα οι υγειονομικές αρχές της χώρας.

Συγκεκριμένα, 271.686 κρούσματα καταμετρήθηκαν σε 24 ώρες, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Εθνική Αρχή Υγείας της Γαλλίας.

Ο αντίκτυπος στα νοσοκομεία έχει γίνει ήδη αισθητός, με 2.881 εισαγωγές σε μία ημέρα, σύμφωνα με τη «Santé publique France». Σε διάστημα 24 ωρών τα νοσοκομεία κατέγραψαν 297 θανάτους.

Η επιδημιολογική έξαρση είναι πραγματική, όπως μαρτυρά η εκτόξευση του «ποσοστού θετικότητας». Ξεπέρασε το 15%, κοντά στα επίπεδα ρεκόρ του φθινοπώρου του 2020.

Στη Γερμανία, στα επιβεβαιωμένα κρούσματα του SARS-CoV-2 προστέθηκαν 58.912 τις προηγούμενες 24 ώρες, αυξάνοντας το σύνολο των μολύνσεων στις 7.297.320, ανακοίνωσε σήμερα Τετάρτη το Ινστιτούτο «Ρόμπερτ Κοχ», ο φορέας επιδημιολογικής επιτήρησης της χώρας.

Οι θάνατοι 346 ασθενών εξαιτίας επιπλοκών της COVID-19 αύξησαν τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορονοϊού στη χώρα στους 112.925 νεκρούς μέχρι σήμερα, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Για κίνδυνο νέων πιο επικίνδυνων παραλλαγών προειδοποιεί ο ΠΟΥ

Πηγή: Associated Press

Ο πολλαπλασιασμός των κρουσμάτων της «Όμικρον» ανά τον κόσμο μπορεί να προκαλέσει τον κίνδυνο εμφάνισης μιας νέας πιο επικίνδυνης παραλλαγής της Covid-19, προειδοποίησε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Παρότι η παραλλαγή εξαπλώνεται ταχύτατα παγκοσμίως, μοιάζει λιγότερο παθογόνα από αυτό για το οποίο υπήρχαν φόβοι αρχικά, και δημιούργησε την ελπίδα ότι η πανδημία θα μπορούσε να ξεπεραστεί.

Ωστόσο η Κάθριν Σμόλγουντ, υπεύθυνη εκτάκτων καταστάσεων του ΠΟΥ, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι η απότομη αύξηση των ποσοστών μόλυνσης μπορεί να έχει το αντίθετο αποτέλεσμα.

«Όσο περισσότερο εξαπλώνεται η “Όμικρον”, τόσο περισσότερο μεταδίδεται και όσο περισσότερο αναπαράγεται, τόσο περισσότερο είναι πιθανό να παραχθεί μια νέα παραλλαγή», είπε. «Σήμερα η Όμικρον είναι θανατηφόρα, μπορεί να προκαλέσει τον θάνατο (...) Ίσως λίγο λιγότερο από τη Δέλτα, αλλά ποιος μπορεί να πει τί μπορεί να προκαλέσει η επόμενη παραλλαγή;».

Η Ευρώπη έχει καταγράψει περισσότερα από 100 εκατομμύρια κρούσματα της Covid από την αρχή της πανδημίας, και περισσότερα από πέντε εκατομμύρια νέα κρούσματα την τελευταία εβδομάδα του 2021, κάτι που «επισκιάζει σχεδόν όλα όσα έχουμε δει μέχρι τώρα», πρόσθεσε η Σμόλγουντ.

«Είμαστε σε μια πολύ επικίνδυνη φάση, τα ποσοστά μόλυνσης αυξάνονται ιδιαίτερα στη δυτική Ευρώπη και η πραγματική επίπτωση αυτού δεν είναι ακόμη σαφής», είπε.

Παρότι «σε ατομικό επίπεδο, ο κίνδυνος νοσηλείας στο νοσοκομείο είναι πιθανόν μικρότερος» με την παραλλαγή «Όμικρον» απ΄ό,τι με την «Δέλτα», συνολικά, η «Όμικρον» μπορεί να συνιστά πολύ μεγαλύτερη απειλή λόγω του αριθμού κρουσμάτων, πρόσθεσε. «Όταν ο αριθμός των κρουσμάτων αυξάνεται τόσο πολύ, είναι πιθανόν ένας πολύ μεγαλύτερος αριθμός ανθρώπων με σοβαρές ασθένειες να βρεθεί στο νοσοκομείο ή και να πεθάνει», σημείωσε.

(Με πληροφορίες από: ΑΠΕ-ΜΠΕ, «Reuters», AFP)

Η Φωνή της Πάρου χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. 
Με τη χρήση αυτού του ιστοτόπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.