Στο «κόκκινο» τα δημόσια νοσοκομεία με αποδεκατισμένο και εξουθενωμένο προσωπικό

Υγεία

Σε τεντωμένο σχοινί λειτουργούν τα δημόσια νοσοκομεία της χώρας, στα οποία συμπυκνώνονται όλα τα τραγικά αποτελέσματα των εγκληματικών πρωτοκόλλων «ανοσίας» της καπιταλιστικής κερδοφορίας.

Οι νέες διαγνώσεις αυξήθηκαν κατά 290% σε μια βδομάδα, ενώ τη Δευτέρα αναμένεται το άνοιγμα των σχολείων με «αυτοδιάγνωση, μάσκα κι ανοιχτά παράθυρα», που θα φέρει νέα εκτόξευση. Οι εισαγωγές Covid στα δημόσια νοσοκομεία αυξήθηκαν πάνω από 35% τις τελευταίες μέρες, με τα ιατρεία Covid να δέχονται ρεκόρ προσελεύσεων από την έναρξη της πανδημίας (πάνω από 600 στο «Αττικόν», 400 στον «Ευαγγελισμό», 250 στο «Θριάσιο», 300 στο Κρατικό Νίκαιας). Ήδη νοσοκομεία («Ερυθρός Σταυρός» κ.ά.) πλημμυρίζουν με ράντζα και δεκάδες διασωληνωμένοι παραμένουν εκτός ΜΕΘ.

Την ίδια στιγμή, το προσωπικό των νοσοκομείων συνεχίζει να αποδεκατίζεται, λόγω κρουσμάτων COVID. Παρά την απουσία επιδημιολογικής επιτήρησης στα νοσοκομεία, εκτιμάται ότι τουλάχιστον 2.500 υγειονομικοί ήδη νοσούν και είναι εκτός μάχης. Με εντολή της κυβέρνησης επιστρέφουν στη δουλειά στις 5 μέρες, ακόμη κι αν έχουν «ήπια συμπτώματα», χωρίς αρνητικό PCR τεστ. Ετσι, γιατροί, νοσηλευτές, βοηθητικό προσωπικό στη μια βάρδια είναι στο προσκεφάλι των ασθενών Covid και στην επόμενη «με ήπια συμπτώματα Covid» φροντίζουν καρκινοπαθείς, βαρέως πάσχοντες κ.ά. Την ίδια στιγμή, 6.000 ανεμβολίαστοι είναι σε αναστολή ως «επικίνδυνοι για τη διασπορά». Οι εργαζόμενοι που μένουν πίσω κάνουν απανωτές βάρδιες χωρίς ρεπό, σχεδόν όλα τα τμήματα λειτουργούν με το ελάχιστο προσωπικό, με όρους «προσωπικού ασφαλείας».

Με κριτήριο την «προστασία της οικονομίας», η κυβέρνηση αρνείται να κάνει μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, να ανοίξει τα κλειστά νοσοκομεία. Στο ίδιο πλαίσιο την Παρασκευή ανακοίνωσε έναν ακόμα γύρο μετατροπής του δημόσιου συστήματος Υγείας σε μιας νόσου, ξεκινώντας με το Σισμανόγλειο, το οποίο «θα γίνει μόνο για Covid περιστατικά», με τον υπουργό Υγείας, Θ. Πλεύρη, να μιλάει για «πρόσθεση 700 - 800 κλινών Covid στο Λεκανοπέδιο». Στο ΨΝΑ Δρομοκαΐτειο τέσσερα νοσηλευτικά τμήματα τέθηκαν εκτός εφημερίας λόγω μετατροπής τους σε κλινικές COVID, ποσοστό που αγγίζει το 50% των τμημάτων που συμμετέχουν στην εφημερία του νοσοκομείου. Στο Τζάνειο, ένα ένα τα τμήματα μετατρέπονται σε μια νύχτα σε Covid, τις τελευταίες μέρες μετατράπηκε η Ουρολογική κλινική, η οποία βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από 2 Χειρουργικές κλινικές. Στο «Θριάσιο» σχεδιάζεται η μετατροπή και της Α' Παθολογικής κλινικής (οι γιατροί της έφτασαν να έχουν την ευθύνη για 81 (!) ασθενείς COVID και μη, διασκορπισμένους σε 3 διαφορετικούς ορόφους του νοσοκομείου), στερώντας κρεβάτια από ασθενείς άλλων παθήσεων. Παράλληλα, μεγάλη ανησυχία και ερωτηματικά προκαλεί η καταγγελία του Ιατρικού Προσωπικού της Παιδιατρικής Κλινικής του Νοσοκομείου Παίδων Πεντέλης που ήρθε στο φως της δημοσιότητας. Σύμφωνα με αυτήν, η κυβέρνηση αποφάσισε την αναστολή λειτουργίας της Παιδιατρικής Κλινικής και άρα υποβάθμισης της συνολικής λειτουργίας του νοσοκομείου και τη μετατροπή του σε εμβολιαστικό κέντρο, εν μέσω πανδημίας και κατακόρυφης αύξησης των κρουσμάτων, κυρίως σε παιδιά.

«Συνεργασία» με τον ιδιωτικό τομέα για εισαγωγή ασθενών που είναι «σχεδόν καλά»

Αντί της επίταξης του ιδιωτικού τομέα Υγείας (κλινικές, διαγνωστικά κέντρα κ.ά.), η κυβέρνηση παρουσιάζει τη μίσθωση του 10 - 15% των ιδιωτικών κλινών (συνολικά 300 απλές κλίνες) από τον ιδιωτικό τομέα, πάντα με το αζημίωτο. Οι όροι της επαίσχυντης συμφωνίας προκαλούν οργή, αφού κλινικάρχες θα παίρνουν ασθενείς Covid που είναι με το εξιτήριο στο χέρι και θα αποζημιώνονται διπλά από τον ΕΟΠΥΥ!

Συγκεκριμένα, το υπουργείο Υγείας με εξαιρετικά επείγον έγγραφο (7/1/2022) προς τους διοικητές της 1ης και 2ης ΥΠΕ και του ΣΕΚ ενημερώνει για τα κριτήρια νοσηλείας ασθενών Covid προς τις συμβεβλημένες ιδιωτικές κλινικές.

Στα κριτήρια εισαγωγής αναφέρεται ότι «μπορούν να διακομιστούν νοσηλευόμενοι ασθενείς (...) χωρίς την παρουσία σημείων ή συμπτωμάτων πολύ σοβαρής νόσου, που μπορεί να οδηγήσουν άμεσα σε ανάγκη για μηχανική υποστήριξη αναπνοής. Εξαιρούνται επίσης ασθενείς που χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης από άλλη ειδικότητα, όπως χειρουργικοί ασθενείς, ασθενείς με οξύ έμφραγμα μυοκαρδίου, έγκυοι, ασθενείς σε τεχνητό νεφρό κλπ.», ενώ όλοι οι ασθενείς θα πρέπει να έχουν κάνει σε άλλη δομή PCR τεστ.

Επίσης, την Παρασκευή δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ η απόφαση για «επίταξη ιδιωτών γιατρών» (Πνευμονολογίας, Παθολογίας, Αναισθησιολογίας και Γενικής Ιατρικής) που θα ενταχθούν στα νοσοκομεία. Μια διαδικασία που θα ξεκινήσει από τις 12 Γενάρη και αναμένεται να ορθώσει νέα εμπόδια στην περίθαλψη ασθενών σε πρωτοβάθμιο επίπεδο αφού αφαιρούνται δυνάμεις από τις συνοικίες, την ίδια στιγμή που η ΠΦΥ παραμένει σμπαραλιασμένη.

Η Φωνή της Πάρου χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. 
Με τη χρήση αυτού του ιστοτόπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.