Αλλεργίες της Άνοιξης / Της Ειρήνης Γιαννάτου

Υγεία

Ο ερχομός της άνοιξης  μας γεμίζει χαρά και αισιοδοξία, η φύση μπουμπουκιάζει και μαζί της και η ψυχή μας.

Τα παιδιά απολαμβάνουν τις ανοιξιάτικες μέρες και χαίρονται να παίζουν στην φύση.

Όλοι; Όχι όλοι… μικροί και μεγάλοι που πάσχουν από εποχική αλλεργία υποφέρουν από ρινική καταρροή, φαγούρα στα μάτια και την μύτη, φτέρνισμα, βήχα και κοκκινίλες στο δέρμα.  Από τον Μάρτιο έως και τον Ιούνιο με το μέγιστο της συχνότητας τον Απρίλιο τα πράγματα γίνονται δύσκολα.

Ένα σημαντικό ποσοστό που αγγίζει το20%, του γενικού πληθυσμού πάσχει από εποχική αλλεργία, δηλαδή από μία υπερβολική αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος σε κάποιες ουσίες που λέγονται αλλεργιογόνα με αποτέλεσμα την εμφάνιση συμπτωμάτων που υπό άλλες συνθήκες δεν θα είχαμε.

Ποιες είναι οι συχνότερες αιτίες; Η γύρη της ελιάς από το τέλος του Μαρτίου  μέχρι τις αρχές του Ιουνίου με αιχμή τον Μάιο, η γύρη των γρασιδιών, η γύρη από το φυτό περδικάκι, τα ακάρεα της οικιακής σκόνης που υπάρχουν βέβαια όλο τον χρόνο αλλά παρουσιάζουν αύξηση την άνοιξη και οι μύκητες που επίσης παρουσιάζουν αύξηση λόγω της βλάστησης και της υγρασίας και σε όλα αυτά προστίθενται και οι αλλεργίες από τις κάμπιες των πεύκων και οι αλλεργίες από τα τσιμπήματα των εντόμων.

Τα συμπτώματα της εποχικής αλλεργίας, δηλαδή της αλλεργικής ρινίτιδας, επιπεφυκίτιδας και αλλεργικού άσθματος, είναι η ρινική καταρροή και συμφόρηση, τα ενοχλητικά φταρνίσματα, η φαγούρα στη μύτη με το χαρακτηριστικό τρίψιμο της μύτης «αλλεργικός χαιρετισμός», τα κόκκινα μάτια που  δακρύζουν και προκαλούν έντονη φαγούρα, η φαγούρα στα αυτιά και τον ουρανίσκο και ο βήχας που μπορεί να είναι συνεχής ή παροξυσμικός και να προκαλέσει μέχρι και δύσπνοια με σφύριγμα της αναπνοής. Εκτός όμως από τα συνήθη συμπτώματα στα παιδιά μπορούμε να παρατηρήσουμε ευερεθιστότητα και αδυναμία συγκέντρωσης λόγω της κακής ποιότητας ύπνου με έντονο ροχαλητό, μπούκωμα και βήχα.

Η φαρμακευτική αντιμετώπιση της αλλεργικής ρινίτιδας περιλαμβάνει τα  αντιϊσταμινικά που περιορίζουν κυρίως την φαγούρα και την ρινική καταρροή και τα τοπικά στεροειδή(κορτιζόνη) που καταπολεμούν την τοπική φλεγμονή και ανακουφίζουν από το μπούκωμα. Τα νεότερα αντιϊσταμικά που κυκλοφορούν είναι πιο αποτελεσματικά από παλαιότερα και δεν φέρνουν υπνηλία. Αντίστοιχα ο θεράπων ιατρός συστήνει φαρμακευτική αγωγή για την αντιμετώπιση της αλλεργικής επιπεφυκίτιδας και αλλεργικού άσματος με τοπική ή συστηματική αγωγή.

Όπως πάντα στην ιατρική η πρόληψη είναι πρώτη στο μυαλό μας ώστε να αποφύγουμε αργότερα την θεραπεία, έτσι τα μέτρα που θα μπορούσαμε να πάρουμε για να προστατευθούμε από την εποχική αλλεργία είναι:

  • Αποφεύγουμε τις περιοχές όπου έχουμε τα γνωστά σε εμάς αλλεργιογόνα, για παράδειγμα δε θα πάμε κοντά σε ελιές τον Μάιο.
  • Αερίζουμε το δωμάτιο μας τις ώρες που η συγκέντρωση των αλλεργιογόνων στην ατμόσφαιρα είναι χαμηλή, δηλαδή 11:00-17:00 και μετά κλείνουμε καλά τα παράθυρα ειδικά αν έχει αέρα.
  • Αποφεύγουμε τις δραστηριότητες  που έχουν στενή επαφή με το γνωστό αλλεργιογόνο (κούρεμα γκαζόν, ποδόσφαιρο σε γρασίδι, κηπουρική).
  • Φοράμε στο παιδί ανοιχτόχρωμα ρούχα (και όχι χρωματιστά που προσελκύουν μέλισσες και άλλα έντομα) για όσους έχουν αλλεργία στα έντομα.
  • Συντηρούμε τακτικά το κλιματιστικό.
  • Έχουμε κλειστά τα παράθυρα στο αυτοκίνητο ώστε να μειώσουμε την επαφή με τα αλλεργιογόνα.
  • Προτρέπουμε το παιδί να φορά γυαλιά ηλίου όταν βρίσκεται σε εξωτερικό χώρο για να αποτρέπεται η επαφή των αλλεργιογόνων με τα μάτια
  • Έχουμε μαζί μας τα φάρμακα πρώτης ανάγκης που μας έχει συστήσει ο γιατρός.

Ειρήνη Γιαννάτου

παιδίατρος

Η Φωνή της Πάρου χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. 
Με τη χρήση αυτού του ιστοτόπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.