Το ΜΙΤ δημιούργησε ρομπότ για την έγκαιρη αντιμετώπιση των εγκεφαλικών... εξ αποστάσεως

Υγεία

Με μία μόλις ώρα εκπαίδευσης, οι νευροχειρουργοί θα είναι σε θέση να θεραπεύουν εξ αποστάσεως ασθενείς που έχουν πάθει εγκεφαλικό επεισόδιο ή ανεύρυσμα.

Ο χειρισμός του θεραπευτικού «βοηθού» γίνεται με ειδικό χειριστήριο (joystick), επιτρέποντας την έγκαιρη ενδοαγγειακή αντιμετώπιση περιστατικών ακόμα και κατά τη διάρκεια του κρίσιμου χρονικού διαστήματος μετά από ένα εγκεφαλικό επεισόδιο.

Το ρομπότ, η κίνηση του οποίου ελέγχεται μέσω μαγνητών, επιτρέπει να εκτελούνται εξ αποστάσεως χειρουργικές επεμβάσεις σε επείγουσες καταστάσεις, όταν έχει προκληθεί εγκεφαλικό λόγω θρόμβου αίματος. Τέτοιες επεμβάσεις κανονικά απαιτούν χειρουργό, όμως συχνά δεν είναι διαθέσιμοι νευροαγγειακοί χειρουργοί σε όλα τα νοσοκομεία, ιδίως στα μικρότερα και στις πιο απομακρυσμένες περιοχές, με συνέπεια να μην είναι δυνατό οι γιατροί να αξιοποιήσουν το κρίσιμο χρονικό διάστημα μετά το εγκεφαλικό, προκειμένου να ελαχιστοποιήσουν τη βλάβη στον εγκέφαλο.

 

 

Το νέο ρομποτικό σύστημα μπορεί να εγκατασταθεί σε τέτοιες ανεπαρκώς επανδρωμένες νοσοκομειακές μονάδες και να ελέγχεται εξ αποστάσεως από χειρουργούς μεγάλων νοσοκομείων. Οι δοκιμές έδειξαν ότι με μόνο μία ώρα εκπαίδευσης ένας νευροχειρουργός είναι σε θέση να χειρίζεται το σύστημα.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Σουανχέ Ζάο του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό Ρομποτικής «Science Robotics».

Η Φωνή της Πάρου χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. 
Με τη χρήση αυτού του ιστοτόπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.