Τα φυλλώδη λαχανικά που κερδίζουν τη μάχη ενάντια στον κορονοϊό

Υγεία

Το μπρόκολο και το λάχανο είναι γνωστά ως αντικαρκινικά τρόφιμα, αλλά νέες έρευνες έχουν δείξει ότι μπορούν επίσης να εμποδίσουν την εξάπλωση του κορονoϊού.

Ερευνητές από το Παιδικό Κέντρο Johns Hopkins έχουν συγκεντρώσει αδιάσειστα στοιχεία για μια χημική ουσία που βρίσκεται στο μπρόκολο και σε άλλα σταυροειδή λαχανικά (μπρόκολο, λαχανάκια Βρυξελλών, λάχανο, κουνουπίδι, ραπανάκι, γογγύλι και ρόκα) η οποία μπορεί να προσφέρει έναν νέο και αποτελεσματικό τρόπο καταπολέμησης τόσο της COVID-19 όσο και του κοινού κρυολογήματος.

Τα οφέλη της σουλφοραφάνης

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν τη χημική ουσία που ονομάζεται σουλφοραφάνη. Να σημειωθεί πως προηγούμενες μελέτες είχαν συνδέσει τη συγκεκριμένη ουσία με την πρόληψη του καρκίνου. Τώρα, πρόσφατες ερευνητικές μελέτες ανέφεραν ότι η συγκεκριμένη ένωση μπορεί επίσης να αναστέλλει την αναπαραγωγή του SARS-CoV-2 (ο ιός που είναι υπεύθυνος για τη COVID-19).

Αν και τα αποτελέσματα της μελέτης που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Communications Biology είναι πολύ ελπιδοφόρα, οι συγγραφείς της μελέτης αναφέρουν ότι απαιτούνται περισσότερες μελέτες που επικεντρώνονται ειδικά στην επίδραση της ένωσης στον άνθρωπο και όχι στα ποντίκια, όπως έγινε στο τρέχον πείραμα.

Η εν λόγω φυσική ένωση ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά και τα οφέλη της εντοπίστηκαν από τους επιστήμονες στο Johns Hopkins πριν από δεκαετίες.

«Όταν ξεκίνησε η πανδημία, οι διεπιστημονικές ερευνητικές ομάδες μας σταμάτησαν την έρευνά σχετικά με συγκεκριμένους ιούς και άλλα βακτήρια για να επικεντρωθούν στην πιθανή θεραπεία αυτού που ήταν τότε ένας νέος και προκλητικός ιός για εμάς», δήλωσε η ανώτερη ερευνήτρια και μικροβιολόγος Δρ. Λόρι Τζόουνς-Μπράντο στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Johns Hopkins.

Φυλλώδη λαχανικά και COVID-19

Τα φυλλώδη λαχανικά λειτουργούν ακόμη και κατά των νέων μεταλλάξεων της COVID-19.

Η ομάδα σημειώνει ότι οι άνθρωποι μπορούν να λαμβάνουν με απόλυτα φυσικό τρόπο σουλφοραφάνη από πολλές κοινές πηγές τροφίμων, συμπεριλαμβανομένων του μπρόκολου και των βλαστών διαφόρων φυτών.

Σύμφωνα με τους ερευνητές του Johns Hopkins η σουλφοραφάνη μπορεί να συμβάλει στην πρόληψη του καρκίνου και των λοιμώξεων παρεμβαίνοντας σε ορισμένες εξωκυττάριες διαδικασίες. Στη νέα μελέτη, κάθε πείραμα χρησιμοποίησε φυσική αλλά και συνθετική σουλφοραφάνη.

Συγκεκριμένα, μια δοκιμή περιελάμβανε την έκθεση των κυττάρων σε σουλφοραφάνη για λίγες ώρες πριν μολύνει τα κύτταρα με SARS-CoV-2 και Corona HCoV-OC43, έναν ιό που προκαλεί κρυολογήματα και σπάνια μπορεί να προκαλέσει πνευμονία ή βρογχιολίτιδα.

Αυτή η διαδικασία μείωσε την αναπαραγωγή του ιού κατά 50% μεταξύ έξι διαφορετικών στελεχών του SARS-CoV-2, συμπεριλαμβανομένων των μεταλλάξεων Δέλτα και Όμικρον.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν, επίσης, παρόμοια αποτελέσματα μεταξύ των κυττάρων που είχαν προηγουμένως μολυνθεί από ιούς.

 

Η Φωνή της Πάρου χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. 
Με τη χρήση αυτού του ιστοτόπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.