Ευλογιά των πιθήκων: Τι αποφάσισε η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών

Υγεία

«Ναι» στο εμβόλιο της ευλογιάς των πιθήκων, αλλά μόνο για στενές επαφές επιβεβαιωμένου κρούσματος, είπε η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών που συνεδρίασε το μεσημέρι της Τρίτης 24 Μαΐου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών επιλεκτικά συστήνεται ο εμβολιασμός για την προστασία απο την ευλογιά των πιθήκων σε άτομα που είχαν στενή επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα και εντός 4 ημερών μετά την έκθεσή τους στον κίνδυνο μόλυνσης.

Πρόκειται για τους ανθρώπους του στενού περιβάλλοντος του ασθενούς και του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού που διαχειρίζεται το κρούσμα.

Προληπτικός εμβολιασμός συστήνεται σε άτομα που εργάζονται σε χώρους με αυξημένο επαγγελματικό κίνδυνο έκθεσης στον ιό της ευλογιάς των πιθήκων όπως είναι τα ερευνητικά εργαστήρια.

Από την πλευρά της Επιτροπής τονίζεται ότι ένδειξη μαζικού εμβολιασμού για την προστασία από την ευλογιά των πιθήκων δεν υπάρχει λόγω των επιδημιολογιών και κλινικών χαρακτηριστικών της νόσου.

Ο ΠΟΥ για την ευλογιά των πιθήκων

Τα κρούσματα της ευλογιάς των πιθήκων πέρασαν νέα σύνορα καθώς από 15 χθες ανήλθαν σε 19 οι χώρες που σύμφωνα με τον Παγκόσμιο οργανισμό Υγείας μοιράζονται τα 131 μέχρι στιγμής επιβεβαιωμένα κρούσματα. Η Δανία και η Σκωτία προστέθηκαν στα νέα κρούσματα ενώ ακόμη 106 περιστατικά παγκοσμίως είναι υπό διερεύνηση.

Το Βέλγιο έγινε η πρώτη χώρα που εισήγαγε υποχρεωτική καραντίνα 21 ημερών για τους ασθενείς με ευλογιά των πιθήκων, χωρίς ωστόσο να προβλέπεται υποχρεωτική απομόνωση και για τις αποκαλούμενες στενές επαφές. Και το Ηνωμένο Βασίλειο ανακοίνωσε ότι οι στενές επαφές με μολυσμένο ασθενή θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με απομόνωση 21 ημερών.

Οι χώρες με επιβεβαιωμένα κρούσματα

Ευρώπη: Βέλγιο Δανία, Γαλλία, γερμανία, Ιταλία, Ολλανδία, Πορτογαλία, Ισπανία, Σουηδία, Ελβετία, Ηνωμένο βασίλειο ( 57 κρούσματα) , Δανία
Μέση Ανατολή: Το Ισραήλ επιβεβαίωσε το πρώτο κρούσματα στιε 21 Μαίου
Αμερική: Δύο επιβεβαιωμένα κρούσματα στις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλα δύο στον Καναδά
Νότια Αμερική: Ύποπτο κρούσμα στην Αργεντινή

Η Φωνή της Πάρου χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. 
Με τη χρήση αυτού του ιστοτόπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.