Νομοσχέδιο «ιδιωτικοποίησης» της δημόσιας Υγείας

Υγεία

Αλλαγές στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) προβλέπει το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας για τη Δευτεροβάθμια Περίθαλψη, το οποίο έφερε στη Βουλή η αναπληρώτρια υπουργός Μίνα Γκάγκα και έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση.

Το νέο αυτό νομοσχέδιο, που περιλαμβάνει μια σειρά αλλαγών σε Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια υγεία, δίνει μεταξύ άλλων το δικαίωμα στους γιατρούς των δημόσιων νοσοκομείων να ασκούν παράλληλα με τα νοσοκομειακά τους καθήκοντα και ιδιωτικό έργο. Επί της ουσίας μετατρέπει τα δημόσια νοσοκομεία σε μια μεγάλη «δεξαμενή» τροφοδότησης για τον ιδιωτικό τομέα με ασθενείς - πελάτες.

Αντιδράσεις νοσοκομειακών γιατρών

Οι αντιδράσεις από διάφορους φορείς της Υγείας είναι συνεχείς. Χαρακτηριστικό είναι ότι οι περισσότεροι εκπρόσωποι των γιατρών του δημοσίου θεωρούν ότι με τον τρόπο αυτό το ΕΣΥ παύει να είναι δωρεάν για τους πολίτες, αφού οι γιατροί του ΕΣΥ θα προωθούν τους ασθενείς στον ιδιωτικό τομέα για να εισπράξουν και το ανάλογο αντίτιμο. Από την άλλη πλευρά, οι ιδιώτες γιατροί εκτιμούν ότι θα δημιουργηθεί αθέμιτος ανταγωνισμός καθώς οι γιατροί του ΕΣΥ θα έχουν επιπλέον πλεονεκτήματα για την προσέγγιση ασθενών.
Αναφορικά με τις αλλαγές, η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος αναφέρει: «Οι αλλαγές που προτείνονται είναι φυσική συνέχεια αυτών που έχουν προωθήσει όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Απογευματινά ιατρεία, απογευματινά χειρουργεία, διεύρυνση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων που τείνουν να γίνουν κυρίαρχες, με αποτέλεσμα τη συνεχιζόμενη υποβάθμιση και συρρίκνωση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας, τη μετατροπή της υγείας σε ένα όλο και πιο δυσπρόσιτο και ακριβό εμπόρευμα, σε προνόμιο για λίγους, ταυτόχρονα με τη γιγάντωση του ιδιωτικού τομέα υγείας. Στόχος η ακόμα μεγαλύτερη συμπίεση του κόστους λειτουργίας των δημόσιων νοσοκομείων για να μπορούν να ανταποκριθούν στις μειωμένες κρατικές δαπάνες και η αύξηση των εσόδων τους από την πώληση των υπηρεσιών τους στους ασθενείς πελάτες για να είναι βιώσιμα. Στον πυρήνα του νομοσχεδίου βρίσκεται η κατάργηση της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης των γιατρών του ΕΣΥ και η δυνατότητα των ιδιωτών γιατρών να εργάζονται στο δημόσιο σύστημα υγείας».

Πάλι θα την... πληρώσουν οι πολίτες

Σε μερικώς ιδιωτικό, με πληρωμές από την τσέπη των πολιτών, φαίνεται ότι μετατρέπεται πλέον το μέχρι σήμερα δωρεάν ΕΣΥ. Το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας για τα νοσοκομεία αλλά και τα ήδη θεσμοθετημένα απογευματινά χειρουργεία οδηγούν σε ιδιωτικές πληρωμές των πολιτών, εάν τουλάχιστον θέλουν να εξυπηρετηθούν από τα δημόσια νοσοκομεία.
Οι αλλαγές που έρχονται στο ΕΣΥ αναμένεται να ανατρέψουν πλήρως τον μέχρι σήμερα δωρεάν χαρακτήρα του, καθώς επισήμως δίνεται η δυνατότητα στους γιατρούς να ζητούν χρήματα από τους ασθενείς. Η αρχή αναμένεται να γίνει άμεσα με την πιλοτική εφαρμογή των απογευματινών χειρουργείων με πληρωμή από τους πολίτες. Ωστόσο, η πρωτοβουλία αυτή ανοίγει τον δρόμο για απόλυτη απαξίωση των πρωινών χειρουργείων, καθώς οι περισσότεροι χειρουργοί είναι λογικό να επιλέγουν το απόγευμα με έξτρα πληρωμή παρά τα πρωινά χειρουργεία που είναι απολύτως δωρεάν.
Από την άλλη, για το επιχείρημα των κυβερνητικών στελεχών πως οι πολίτες δίνουν ούτως ή άλλως φακελάκι στο γιατρό, κάτι που είχε δηλώσει πρόσφατα η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, σημειώνεται πως μέχρι σήμερα δεν έχει ληφθεί απολύτως κανένα μέτρο από την κυβέρνηση ώστε να εξοβελιστεί το νοσηρό αυτό φαινόμενο.

Αλέξανδρος Χατζηαντωνίου (Ορθοπεδικός Κ.Υ. Πάρου):

Για το θέμα του νομοσχεδίου ζητήσαμε την άποψη του νοσοκομειακού γιατρού Αλέξανδρου Χατζηαντωνίου, ορθοπεδικού στο Κ.Υ. Πάρου, ο οποίος είπε τα εξής:
«Διαβάζοντας το προσχέδιο νόμου για τη δευτεροβάθμια περίθαλψη δεν μπορεί να μη σταθεί κανείς στο άρθρο 10, που επιτρέπει την παράλληλη άσκηση ιδιωτικού επαγγέλματος από τους γιατρούς του ΕΣΥ. Αναιρεί με τον τρόπο αυτό ένα πάγιο αίτημα της πλειοψηφίας των γιατρών του εθνικού συστήματος και των ασθενών που προστρέχουν σε αυτό: να είναι οι λειτουργοί του πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης. Τα δημόσια νοσοκομεία είναι εκεί για να προσφέρουν στον καθένα που έχει ανάγκη τις υπηρεσίες του χωρίς να χρειάζεται να βάλει το χέρι στην τσέπη. Οι γιατροί που το υπηρετούν οφείλουν να το αναγνωρίζουν αυτό και όχι να χρησιμοποιούν τις δημόσιες δομές προς αλίευση πελατών. Με την ρύθμιση αυτή ζητά ουσιαστικά από τον ασθενή που χρειάζεται για παράδειγμα ένα χειρουργείο να πληρώσει ο ίδιος τον χειρουργό του έτσι ώστε τις απογευματινές ώρες, αφού έχει ολοκληρώσει την πρωινή εργασία του, να πραγματοποιήσει την επέμβαση. Για όσους βιαστούν να πουν ότι αυτό ούτως ή άλλως συμβαίνει, αυτό είναι μια εντελώς διαφορετική συζήτηση. Αφορά σε γενικότερες παθογένειες της κοινωνίας και ξεφεύγει της συζήτησης για το νομοσχέδιο. Το θέμα είναι πώς θα καταργήσουμε το φακελάκι, όχι πώς θα το νομιμοποιήσουμε. Μάλιστα, η υφυπουργός με το νέο νομοσχέδιο θεωρεί ότι θα βελτιώσει τις συνθήκες εργασίας. Αν πραγματικά θέλει να βελτιώσει τις συνθήκες εργασίας μας, ας φροντίσει να προσληφθούν μόνιμοι γιατροί για να καλυφθούν οι ελλείψεις στα νοσοκομεία μας, ας επιστρέψουν οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί στις θέσεις τους που εντελώς παράλογα βρίσκονται ακόμα σε αναστολή, ας επιστρέψει τα επιδόματα που κόπηκαν ή καταργήθηκαν, ας εφαρμόσει τις τελεσίδικες αποφάσεις του ΣτΕ και του Αρείου Πάγου που έκριναν παράνομες τις περικοπές στους μισθούς μας από το 2012, ας στηρίξει με περισσότερα χρήματα από τον κρατικό προϋπολογισμό το ΕΣΥ που καταρρέει. Δε βελτιώνονται ούτε οι συνθήκες εργασίας, ούτε οι παρεχόμενες υπηρεσίες, όταν προστίθενται ώρες εργασίας προκειμένου να συμπληρωθεί το εισόδημα των γιατρών. Ας στελεχωθεί επαρκώς το ΕΣΥ και ας δοθούν πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς αντί να περιμένουν από τον ασθενή να πληρώνει για την περίθαλψή του».

 

Η Φωνή της Πάρου χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. 
Με τη χρήση αυτού του ιστοτόπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.